Everest Group ziet minder enterprise IT infra outsourcing door Covid-19

EverestgroupEerder deze maand heeft Everest Group een rapport gepubliceerd over de impact van Covid-19 op de outsourcing plannen voor IT infra bij enterprises. Dit was tot begin dit jaar een markt die nog steeds groeide. De verwachting is nu dat voor het eerste de omzetten gaan dalen.

Terugval outsourcing

 

De analisten van Everest Group hebben gekeken naar de IT infrastructure services die enterprises laten beheren door bedrijven als Accenture, Atos, IBM en Tata. In totaal is naar een dozijn van de grote beheerorganisaties gekeken. Voor beheer en outsourcing zagen die het afgelopen jaar de omzet met 2 tot 3 procent toenemen.

Het beeld van de laatste maanden en de prognoses voor de rest van het jaar zijn totaal anders. Deze bedrijven, en daarbij gaat het om tienduizenden banen, houden nu rekening met een omzet terugval van 4-6 procent.

Redenen voor krimp outsourcing

Er zijn vier reden voor de krimp. De eerste is heel voorspelbaar dat de vraag naar (meer) outsourcing afneemt. Bedrijven willen en kunnen nu geen risico’s nemen en extra uitgaven doen. Al tweede reden wordt heel opvallend de supply chain genoemd. Enterprises weten niet of afnemers en leveranciers in staat zijn de IT aan te passen als processen worden verlegd. Dat heeft alles te maken met de derde reden: de onduidelijkheid over business continuity. Of een leveranciers of afnemer deze fase overleeft is moeilijker dan ooit in te schatten. En tenslotte lijken enterprises zich steeds meer zorgen te maken om de cybersecurity. Dit voor zowel de eigen IT omgeving, die van de partijen die het beheer en de outsourcing doen en last but not least alle thuiswerkplekken die er sinds dit jaar bijgekomen zijn.

Winnaars en SDx

Het rapport van Everest Group heeft outsourcing door enterprises en de grote IT beheerders als onderwerp. De analisten gaan ervan uit dat beiden forse tikken oplopen. De vooruitzichten zijn niet positief voor de bekende IT outsourcing portfolios.

Toch zijn er lichtpuntjes. De vraag naar software defined zal fors toenemen. Iedereen die deze business in het portfolio heeft kan de terugval in andere dienstverlening (deels) compenseren. Die IT partijen zijn daarmee de potentiële winnaars.

Wat voor de grote IT beheerders geldt, gaat in dit geval ook op voor de midsized aanbieders van IT diensten. De Nederlandse MSP kan in dit rapport dan ook de bevestiging lezen dat minder focus op hardware goed is. De winnaars zijn zij die de focus op software, cloud diensten en SDx hebben.

Mobiele versie afsluiten