Events hebben het toch nog wel lastig

Voorzichtigheid duidelijker zichtbaar dan tevredenheid

ITchannelPRO is mediapartner van nationale en internationale events en de redactie merkt dat het nog best lastig is voor de organisatoren. Dat na twee jaar pandemie de klok niet volledig terug kan worden gedraaid viel te verwachten, maar wat nu zichtbaar wordt was niet verwacht.

Gaming

beurs-drukte-event-evenementenDe afgelopen week zijn er weer grotere internationaal georiënteerde events afgezegd. E3, de toonaangevende beurs voor de gamingsector gaat niet door. De gamingsector is groot een omvat veel meer dan alleen de makers van games en de consoles. Op E3 2023 zou ook weer het heel eco systeem van toeleveranciers aanwezig zijn, van muismatten tot en met componenten om de snelste spelcomputer te bouwen.

Iedereen snapt dat er iets goed scheef zit als drie maanden voor de opening de stekker uit het event getrokken wordt. Dan hebben of een paar grote partijen de opties voor deelname laten verlopen of eerdere toezeggingen zijn gecancelled.

IoT

Dat zelfde gebeurt ook dichter bij huis. De grote Europese IoT conferentie en vakbeurs in Berlijn is geschrapt. De belangstellenden van beide beurzen krijgen als compensatie toegang tot de online versie van het event, maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met een echte beurs.

Deze twee gevallen zijn willekeurig gekozen. De redactie hoort van meer kanten dat het lastig is events te organiseren. Zelfs bij CloudFest. Dat ging twee weken terug wel doork. Bezoekers waren het probleem niet, de hostingsector gaat graag op reis. Maar in vergelijking met de 2019 editie waren er dit jaar een kwart minder “sponsors”.

Hand op de knip

De pijn voor events zit precies daar, bij de sponsors en exposanten. Die hebben alle reden de hand op de knip te houden. Op een beurs staan is gewoon erg duur. Na twee jaar met uitsluitend online meetings, congressen en dealerdagen is de rekensom snel gemaakt. Bij online is men volledig in control als het gaat om bezoekers, programma en de kosten. Bij fysieke events was dat altijd al lastig, maar nu de budgetten onder druk staan is dat extra bezwarend.

Al langer werd voorspeld dat vakbeurzen en dergelijke het na de pandemie lastig zouden hebben de draad weer op te pakken en dat het lang zou duren eer de 2019 aantallen weer geëvenaard of zelfs overtroffen konden worden. Niemand heeft echter voorspeld dat voorzichtigheid vanwege de economie nog extra roet in het eten zou gooien.

Mobiele versie afsluiten