Events: CES op de helling – RSA verschoven

Hebben grote tech events nog een toekomst?

Het nieuws dat twee belangrijke events voor de IT sector of worden geschrapt of verschoven komt niet geheel onverwachts. Helaas zijn de afgelopen twee jaar dergelijke beslissingen vaker genomen.

beurs-drukteVoorheen begon het “IT jaar” altijd met CES in Las Vegas. Ooit bedoeld om echt alleen consumenten elektronica te tonen, zoals vroeger de Firato in Amsterdam. Over de jaren is op CES steeds meer professionele IT gekomen. Verklaarbaar want bij IT is de grens tussen consumenten en zakelijk gebruik moeilijk te trekken. RSA is niet voor eindgebruikers. Alles en iedereen die iets met IT security te maken heeft begint het jaar met een bezoek aan die conferentie in Californië.

Wat CES en RSA laten zien en bespreken is altijd de basis voor events later het jaar en op ander werelddelen. Daarom is het bericht dat de grote partijen zich nu massaal terugtrekken van CES niet alleen iets dat de Amerikaanse markt raakt. Productintroducties die voor de hele wereld gelden horen op een grote markt plaats te vinden, niet op een regionale vakbeurs.

Cebit, Infosecurity

Grote vakbeurzen met internationale allure staan nu onder druk door de pandemie, maar ook daarvoor was er de nodige spanning op de markt. Cebit, ooit het grootste event in Europa, zou ook zonder Corona zijn stopgezet. Infosecurity Utrecht idem.

Voor RSA en de andere echte security events is het verschuiven of zelfs schrappen minder bezwaarlijk. Natuurlijk is het jammer dat men elkaar niet in levende lijve kant ontmoeten. Voor het aanpakken en oplossen van security problemen kan heel goed naar online worden overgestapt. Specifiek voor dit soort events is er dus minder aan de hand.

Toekomst?

Het nieuws uit Amerika over deze twee toonaangevende events is wel reden de vraag te stellen die ook al voor 2020 voorzichtig te horen was. Hebben grote B2B events nog wel een toekomst? Kunnen fabrikanten, distributeurs en het kanaal niet beter het geld gebruiken voor andere formats?

Mobiele versie afsluiten