Europol pakt simswappende criminelen op

Politie-eenheden uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, België, Malta en Canada hebben acht mannen opgepakt die worden verdacht van simswapping. Ze zouden onder andere honderd miljoen euro aan cryptovaluta hebben gestolen van beroemdheden en influencers. De actie werd gecoördineerd door Europol. De organisatie schrijft dat er bijna een jaar onderzoek werd gedaan naar de groep.

Het is niet bekend hoe de criminelen precies te werk gingen. Wel is duidelijk dat de aanvallers telefoonnummers van slachtoffers overnamen. Dat kan bijvoorbeeld door nieuwe simkaarten aan te vragen. Met de simkaart konden ze vervolgens accountresets aanvragen.

Geld en cryptovaluta gestolen

Met de gehackte accounts wisten de aanvallers geld te stelen, maar ook cryptovaluta. Met die tweede categorie wisten ze meer dan honderd miljoen dollar te stelen. Ook stalen de criminelen persoonlijke gegevens en namen ze social media accounts over om daar boodschappen op te zetten.

Ook beroemdheden gehackt

De criminelen wisten niet alleen ‘gewone mensen’ te hacken, maar ook beroemdheden, waaronder sporters en muzikanten en influencers. De verdachten zijn acht mannen van tussen de 18 en 26 jaar, die allemaal uit Engeland en Schotland kwamen.

Bron: Europol

Mobiele versie afsluiten