Europol over nep goederen en supply chain problemen

Europol waarschuwt in een nieuwe publicatie voor nep goederen en staat uitgebreid stil bij IT hardware.

EuropolVan alle aan EU buitengrens in beslag genomen goederen was in 2020 50 procent afkomstig uit de VRC. Nog een 10 procent was te herleiden tot Hong Kong. Dat betekent ook dat 40 procent uit andere landen afkomstig is.

Nep goederen kunnen om meer dan een reden uit de roulatie worden gehaald. Het schenden van IE (Intellectueel Eigendom) en design komt het meest. Dat zijn de categorieën die het meest toegepast worden om de verdere distributie van kleding en schoeisel tegen te gaan.

Nep IT

Maar met een beroep op IE en patenten worden ook heel veel nep IT goederen uit de handel gehaald. Daarbij denkt de lezer mogelijk eerder aan onderdelen voor servers en netwerk hardware. Europol corrigeert dat beeld.

[…] nearly one in five mobile phones sold being counterfeit.

Dat is een cijfer dat toch aan het denken moet zetten. Helemaal als verder op staat dat bij dit soort vervalsingen sprake is van verkeerde of gedeelde IMEI nummers en software van verdachte bron. Naast smartphones worden ook op grote schaal headphones en smart watches onderschept.

Supply chain problemen

Dergelijke vervalsingen zijn er al langer. Europol wijst er op dat de supply chain problemen hier voor extra druk hebben gezorgd. Originele producten hadden en hebben schijnbaar meer last van lange levertijden dan de imitaties. Dat zegt natuurlijk ook het nodige over de mate waarin deze vorm van criminaliteit is georganiseerd.

In de publicatie staat nog dat de criminelen zo professioneel zijn dat de kopers lang niet altijd kunnen weten met een verkeerde partij zaken te doen. Bij kopers moet dan ook een meer worden gedacht dan de consument die op een online aanbieding reageert. Ook wederverkopers kunnen het slachtoffer worden van partijen die zich voordoen als legitieme importeur of groothandel.

 

bron: Europol

Mobiele versie afsluiten