Europese Commissie start DMA onderzoek Alphabet, Apple en Meta

Drie zaken tegelijk, alleen dat is al een duidelijk signaal aan de hele markt

De Europese Commissie heeft maandag bekend gemaakt dat onderzocht wordt of Alphabet, Apple en Meta zich aan de DMA ( Digital Markets Act) houden. Dat iets dergelijks in de lucht hing was al enige tijd bekend, maar dat de EC in een keer drie partijen onder de loep legt was minder verwacht.

Europese-Commissie-OSSH_OpenSourceStudyOnder de DMA zijn vooralsnog zes partijen aangewezen als “Gatekeepers”. Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta en Microsoft zo zo groot dat ze hun marktpositie kunnen misbruiken. De EC ziet in het gedrag van de drie eerder genoemde partijen genoeg aanleiding om formele inbreukprocedures in te leiden.

Het persbericht van de EC legt duidelijk uit welke gedragingen concreet reden voor het onderzoek zijn. Daarbij wordt zo te zien ook al voorgesorteerd op vervolgacties tegen Amazone en Microsoft. ByteDance wordt dus niet genoemd, maar juist dat lijkt geen goed teken. De bekendste dienst van dat bedrijf wordt al, zonder daarvoor de DMA te gebruiken, aangepakt.

Per maandag is er voor de gebruikers van Alphabet, Apple en Meta diensten nog niets veranderd. Voor de bedrijven zelf is dat wel het geval. Ze zijn per direct verplicht naar de aandeelhouders en beurzen te communiceren dat er rekening gehouden dient te worden met maatregelen die het opereren in de EU, de te verwachte omzet en winst kan beïnvloeden. Het is niet voor niets dat de EC het persbericht voor de opening van de beurzen in Amerika heeft verspreid.

Mobiele versie afsluiten