EU regels voor mobiele roaming besloten

geldig tot 2032

Nadat al eerder het EP akkoord is gegaan met het verlengen van de regels voor mobiele roaming in de EU heeft de Europese Raad dat nu ook gedaan. Het voorstel moet nu alleen nog ondertekend worden en treedt per 1 juli 2022 in werking.

EU EuropaITchannelPRO heeft al de verlenging van de roaming principes voor mobiele communicatie in de EU beschreven. Normaal is elk paar jaar overlegd door de Europese instanties en de lidstaten of de regeling nog wel klopte. Per jaar kon dan de kosten voor het bellen naar of in het buitenland worden aangepast.

Inmiddels is iedere EU burger en ondernemer gewend aan mobiel bellen en internetten in het buitenland. Terugdraaien van de regeling is alleen al daarom zeer ongewenst. Die gewenning was altijd al een belangrijke reden voor “Brussel” op dit dossier in te grijpen. Hoe kan er sprake zijn van een Europese Unie, als bij het passeren van de grens bellen en internetten opeens duurder wordt?

Tot 2032 maar het toezicht

Toch is de verlenging van de regels waartoe nu besloten is iets anders dan de voorgaande periode. Men heeft namelijk vastgelegd dat de die regels tot 2032 gelden. Daarbij houdt men zich het recht voor in te grijpen als operators of landen overgaan tot het aanbieden van een lagere kwaliteit diensten in het geval van roaming (link). De truc om abonnees geen toegang te geven tot het 4G netwerk van de roamingpartners in het buitenland, maar ze op 3G te zetten is overigens met de nieuwe regeling expliciet verboden. Die truc is sowieso onwenselijk, omdat op grote schaal afbouw van 3G capaciteit in de EU lidstaten plaatsvindt. Dit  met het oog op de invoering en verdere uitrol van 5G.

Roaming Oekraïne

Min of meer los van dit besluit hebben de Europese telecomoperators en MVNO’s  afgelopen week in overleg een deal met  de collega’s uit Oekraïne gesloten. Gratis roaming geldt nu ook tussen de netwerken in de EU en Oekraïne. De partijen houden zich daarbij nadrukkelijk aan de bestaande en de nieuwe EU regels.

Mobiele versie afsluiten