Ericsson: de 5G markt groeit

peptalk voor de sector?

Het hoofd van Ericsson Taiwan vertelde recent dat de 5G markt groeit en er in 2023 610 miljoen nieuwe gebruikers zijn bijgekomen. Een indrukwekkend aantal, maar wat zegt het nou precies?

ICP3 5G opstelpunt semi closeup-2-400Over 5G is al heel veel geschreven. Eerst gingen de berichten over de ongekende kansen die dit telecomoperators en dienstenaanbieders bood. Toen kwam de fase waarin de protesten en het vandalisme tegen de infra overheerste. Die fase was gelukkig snel voorbij. Daarna drong het door dat de killer-app niet bestond en dat de ROI voor de telco’s heel erg vooruit geschoven moest worden.

Als Ericsson nu communiceert dat de markt met honderden miljoenen is toegenomen is dat een mededeling die meerdere doelen dient. Om te beginnen heeft de fabrikant van infra alle belang bij het aanzwengelen van de vraag. 2023 was immers het jaar dat de voorspellingen meermaals neerwaarts moesten worden bijgesteld.

Nog een jaar geconfronteerd worden met klanten die orders op de lange baan schuiven is niet goed, dus er is een belang om de goede kanten van 5G te belichten. Dan is het noemen van groei van het aantal “users” de meest logische stap.

“Users”

Alleen, wat zegt dat nou “users”? ITchannelPRO heeft er al vaker op gewezen. De definities zijn niet geheel zuiver. Ericsson kan het niet hebben over personen, wel over devices. Die devices zijn 5G geschikt, maar er is geen bewijs dat de gebruikers altijd voor 5G kiezen. Sterker nog er zijn meerdere redenen om 5G uit te laten staan en 4G als standaardinstelling te hanteren.

Een op de drie

Onbedoeld heeft Ericsson met het bericht ook nog iets te veel aandacht aan die oudere technieken geschonken. Een van de cijfers die het communiceert is namelijk dat 65 procent van de verscheepte toestellen in 2023 5G geschikt waren. Dat betekent dat een op de drie toestellen die van de lopende band komen met maximaal 4G overweg kan. Wat betekent dat voor de verdere plannen van 5G de mondiale standaard te maken?

Ericsson geeft verder aan dat het dieptepunt van de 5G markt eind 2023 bereikt moet zijn en dat groei onvermijdelijk is. Een opmerkelijke uitspraak, want elk kwartaal van 2023 stond de markt voor smartphone shipments in de min.

Mobiele versie afsluiten