EQT Group neemt activiteiten EdgeConneX over

edgeconnexWoensdagavond Nederlandse tijd is bekend gemaakt dat EQT Infrastructure EdgeConneX geheel overneemt. De datacenters zijn nu nog eigendom van Providence Equity Partners, dat net als de nieuwe eigenaren een investeringsmaatschappij is.

Edge datacenters

EdgeConneX bestaat sinds 2009 en heeft, zoals de naam al aangeeft, de focus op edge datacenters. Zelfs geeft het daarbij aan dat een Edge DC alles kan zijn tussen de 40kW en 40MW. Dat laatste is naar Nederlandse begrippen al zeer fors voor een edge locatie.

Nederland was overigens de eerste plek buiten de VS waar het bedrijf een DC opende. De aankondiging daarvan was in 2016. Het bedrijf heeft dus de tijd genomen om eerst de footprint op de thuismarkt uit te bouwen en pas daarna de oceaan over te steken. Op dit moment is die internationale footprint nog beperkt, met vier datacenters in Europa en twee in Zuid Amerika. In Noord Amerika heeft het meer dan 30 datacenters.

Wie is EQT?

De investeerder die EdgeConneX overneemt is geen nieuwe toetreder op de markt. Het bedrijf bestaat meer dan 25 jaar en is toen opgericht met kapitaal van Investor AB, het Zweedse investeringsbedrijf van de Wallenberg familie. EQT heeft meer IT en internet in de portefeuille. Zo is het een van de eigenaren van het Nederlandse DeltaFiber, de Zweedse glasvezel aanbieder GlobalConnect, de Maltese provider Melita en het Duitse SUSE software.

Combinatie

EQT heeft veel glasvezel en mobiele connectiviteit in het portfolio. Daarbij heeft het zelf aan zeer geïnteresseerd te zijn in IoT, 5G en andere toepassingen die van connectiviteit met hoge bandbreedtes afhankelijk is. Dat daar nu met EdgeConneX een exploitant van edge datacenters bij komt klinkt als een logische ontwikkeling.

Mobiele versie afsluiten