Enige datacenter van Den Helder heeft wederom een primeur

Maar dat is niets om trots op te zijn

Dinsdag is door onder andere de FIOD een bezoek afgelegd aan het enige datacenter in de Noord Hollandse stad Den Helder. Na de inval is de website van het pand op zwart gegaan en alle activiteiten zijn gestopt. Dat eerste valt minder op dat het tweede. Tot zover bekend is het de eerste keer dat een heel datacenter wordt stilgelegd.

Datacenter Den Helder-800-foto2013-08-10Het pand in kwestie heeft een lange geschiedenis. Tussen 2010 en 2012 heeft een lokale IT ondernemer een bestaande bedrijfsruimte gepoogd om te bouwen tot een datacenter. Dat was geen succes er volgende een faillissement. Datacenters die failliet gaan hebben we in Nederland wel eens vaker meegemaakt, maar dit was de eerste. Het was uiteraard ook de eerste (en enige) keer dat een datacenter nog voor het verlaten van de startblokken 2x struikelde.

Leegstand

Tussen 2012 en ongeveer 2020 heeft het pand leeggestaan. De eigenaren hebben diverse malen geprobeerd huurders te vinden voor de 1300 vierkante meter grote ruimte. Zonder succes, want er waren wat problemen. Om te beginnen is het pand nooit opgeleverd als een werkend datacenter. Een huurder moest dus sowieso investeren om er een datacenter van te maken. De spullen die wel aanwezig waren pasten bij een 2MW datacenter uit 2010. Ook zonder gebruikt te zijn was dat tegen de tijd dat er wel een huurder was gevonden al redelijk verouderd.

Dat het pand deel uitmaakt van een winkelcentrum maakt het minder geschikt voor bedrijven die security hoog in het vaandel hebben staan. Het is handig voor personeel en bezoekers snel een broodje om de hoek te kunnen halen, maar een super beveiligd datacenter ziet er anders uit.

Over de connectiviteit was ook het nodige te doen. Den Helder is niet echt een hotspot voor publieke internetverbindingen. Al met al was er tenminste acht jaar lang niemand die bereid was “de aanvangshuurprijs van het gehuurde […] op jaarbasis: € 97.950,00 exclusief BTW” te betalen.

Besmet verleden

Dat er uiteindelijk een huurder is gevonden was aan de ene kant goed, maar met de kennis van vandaag een verkeerde ontwikkeling. Het pand zal nu gelinkt blijven met een faillisement en op zwart zetten door de FIOD. Iedereen die op internet zoekt krijgt dat te zien. Een datacenter met een besmet verleden van een schone lei voorzien kan, maar dat kost tijd en er zullen altijd vervelende vragen blijven komen.

Mobiele versie afsluiten