En toen waren er weer vier mobiele netwerken

ontwikkeling in Duitsland die door heel Europa gevolgd wordt

In Nederland zijn er nog drie mobiele netwerken en dat was ook zeven jaar lang het geval in Duitsland. Maar sinds begin deze week kun je bij de buren ook voor een vierde netwerk kiezen. 1&1 is eindelijk zo ver dat het eigen 5G netwerk door gewone klanten kan worden gebruikt.

Grens consolidering

ICP3 5G opstelpunt semi closeup-2-400Om meerdere redenen is wat er bij de oosterburen gebeurt opmerkelijk. Het begint er mee dat de consolidering van aanbieders met een eigen netwerk een grens heeft bereikt waardoor het uitbreiden van het aanbod weer een reële optie is geworden. De prijzen die DT, Vodafone en Telefónica hanteren zijn dusdanig star en hoog dat een nieuwkomer goede kansen maakt.

In dit geval is die nieuwkomer geen echte beginneling, want 1&1 beschikt over veel kennis die nodig is om een IP based netwerk op te bouwen. Dat het bedrijf over meerdere eigen datacenters beschikt is ook een groot pluspunt voor het aanbieden van mobiele communicatie infra.

O-RAN

Opvallend, maar goed verklaarbaar, is verder dat is gekozen voor O-RAN. Daar heeft ITchannelPRO al meer over geschreven. De techniek heeft op papier goede kaarten, omdat er geen vendor lock-in mogelijk is. Tegelijk is die openheid van de architectuur weer een nadeel als het gaat om het optimaliseren van de hele stack. Het hogere stroomverbruik van O-RAN wordt mede daardoor veroorzaakt.

Elders in Europa

Wat er in Duitsland gebeurt zal door de telco’s in de andere EU lidstaten nauwlettend gevolgd worden. Zij weten immers dat op EU niveau al langer de discussie speelt wat een gewenste ondergrens kan zijn voor het aantal mobiele operators per lidstaat.

Dat Duitsland ruimte heeft voor vier aanbieders, meer concurrentie, betere prijzen voor consumenten en dergelijke kan voor lidstaten reden zijn het dossier mobiele netwerken tegen het licht te houden en daarvoor niet langer te wachten op Brussel. Een land waar dit zeker een rol speelt is Spanje en in mindere mate Italië. Vodafone zou schijnbaar die markten willen verlaten door de business aan een concurrent over te dragen. Dus een verschraling van aanbod. De kans bestaat dat Madrid en Rome zullen aansturen op een overname waarbij het aantal mobiele netwerken niet afneemt maar gelijk blijft.

Mobiele versie afsluiten