Eerst de telco netwerkapparatuur nu de camera’s uit China

Verbod gaat nu ook het kanaal raken

Goederen voor telco infrastructuur uit China zijn al enige tijd minder welkom in het Westen, nu komen daar ook camera’s bij. Op het eerste gezicht lijkt er weinig nieuws onder de zon te zijn, want de kritiek op beide soorten goederen is er al jaren. Waar het om gaat is dat een negatief oordeel wordt vervangen voor een verbod, dat overigens al een jaar terug was aangekondigd.

Telco verbod

video cameraEen verbod op het gebruik van bepaalde goederen laat geen ruimte voor discussie. Dat is nu al het geval voor telco netwerkapparatuur voor 5G uit China. In meerdere landen moet wat er nog aanwezig is uit de core van het netwerk worden verwijderd. Niet naleving van die aanwijzingen kan leiden tot boetes en vervolging. Telco directies zullen daarom wel gehoor geven aan de dwingende oproepen.

Maar tot nu toe was er nog enige ruimte. Telco’s, de leveranciers en de fabrikanten in kwestie probeerden het begrip onderhoud en onderdelen maximaal op te rekken. Daar had het verbod immers geen betrekking op. Die sluiproute is nu door een aanscherping van het Amerikaanse beleid geblokkeerd. Het is namelijk verboden geworden de omstreden goederen te importeren en te verhandelen.

…en het kanaal

Het zijn nu niet alleen de fabrikanten en telco’s (afnemers) die geraakt worden. Met deze aanscherping krijgen twee belangrijke schakels in de keten met de sancties te maken: de distributeurs en de verkopers, het kanaal dus.

Camera’s

De stap die Washington zet heeft betrekking op telco netwerkapparatuur. Dat is dus iets anders dan de camera’s uit China. Daarvan is vorige week bekend geworden dat de Britse overheid vindt dat die van overheidslocaties moeten verdwijnen. Vergelijkbare geluiden waren er ook al in België, Nederland en natuurlijk Amerika.

…en het kanaal

Maar hoe groot is de kans dat het bij die Britse aanwijzing blijft. De instanties weten vanwege het 5G probleem dat men de mazen van de wet zal gaan opzoeken. Om dat te dwarsbomen is het verbod op import en verhandelen waarschijnlijk de enige effectieve oplossing. Hou er dus rekening mee dat op termijn ook de Nederlandse overheid hiervoor kan gaan aankloppen bij distributeurs en wederverkopers.

Wie dat voor onmogelijk houdt is er nog de verwijzing naar de wet op veilige smart home devices. Voor de enduser markt komt dat import en handelsverbod er voor de hele EU. De stap naar B2B is echt niet zo groot.

Mobiele versie afsluiten