EcoAct geeft leiding aan Eco Rating-project voor smartphones

Atos logoEcoAct – onderdeel van Atos – speelt een leidende rol in het Eco Rating project, een pan-Europees certificeringsprogramma van vijf toonaangevende Europese mobiele operators. Het project is een initiatief van Deutsche Telekom, Orange, Telefónica Telia Company en Vodafone. Zij hebben het doel consistente en accurate informatie aan retailers te verstrekken over de milieu-impact van de productie, het gebruik, transport en het afval dat voorkomt uit smartphones. EcoAct coördineert de definitie van governance- en communicatieprotocollen, planning en budgettering en het ontwikkelen van materialen voor werksessies die besluitvorming vanuit een duurzame invalshoek kunnen ondersteunen.

Eco Rating keurmerk

EcoAct heeft de methodologie ontwikkeld die ten grondslag ligt aan het Eco Rating keurmerk. Zij speelt binnen het project een belangrijke rol als aanjager van collaboratieve processen die de doorontwikkeling van het keurmerk tot een internationale standaard voor mobiele devices faciliteren. Eco Rating maakt het mogelijk een bredere certificering van mobiele telefoons te realiseren. Het stelt operators in staat in te spelen op de groeiende behoefte aan duurzame devices.

Partners

Het EcoRating-programma zal een reeks smartphones van zestien telefoonmerken beoordelen. Naar verwachting volgen binnen afzienbare tijd producten van andere merken. Onder de partners die hieraan meewerken zijn de Bullitt Group (CAT en Motorola rugged phones), Doro, HMD Global (Nokia Phones) , Huawei, MobiWire, Motorola / Lenovo, OnePlus, OPPO, Samsung Electronics, TCL / Alcatel, Xiaomi en ZTE. Sinds juni hebben de mobiele operators het Eco Rating keurmerk geïntroduceerd op verkooppunten in 24 Europese landen1. Klanten kunnen voor meer informatie over het initiatief terecht op: www.ecoratingdevices.com.

Na een uitgebreid assessment wordt aan elke mobiele telefoon een Eco Rating-score toegekend met een maximum van honderd punten. Deze score geeft een indicatie van de duurzame prestaties gedurende de gehele levenscyclus van het apparaat. Het keurmerk belicht daarnaast vijf belangrijke aspecten die iets vertellen over het duurzame karakter van mobiele devices. Zo biedt het aanvullende informatie over levensduur, de mate waarin devices gerepareerd en gerecycled kunnen worden. Net als klimaatefficiency en een duurzaam en efficiënt gebruik van materialen en grondstoffen.

Atos Digital Decarbonization eXchange Platform

De Eco Rating-scores van de zestien telefoonmerken worden geïntegreerd in het Atos Digital Decarbonization eXchange Platform (DDX). Ze worden ingezet als nieuwe component van de Digital Decarbonization-assessments van de Groep. DDX is onderdeel van Atos’ aanbod onder de noemer ‘Net to Zero Transformation’, een programma dat erop is gericht organisaties te helpen de transformatie naar ‘net zero’ te versnellen. Het platform stelt organisaties in staat digitalisering in te zetten om het verzamelen, berekenen, rapporteren en analyseren van CO2-emissies in de waardeketen te vereenvoudigen en automatiseren. DDX is een onderdeel van Atos Digital Hub.

 

 

1. De Eco Rating-methodologie wordt uitgerold in: Albanië, Oostenrijk, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland , Hongarije, Ierland, Italië, Litouwen, Noord-Macedonië, Montenegro, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Zweden, Turkije en het Verenigd Koninkrijk.

Mobiele versie afsluiten