EC geeft groen licht – Wi-Fi 6 voor eind 2021

EU Europa ECOp 17 juni heeft de Europese Commissie (EC) groen licht gegeven voor Wi-Fi 6. Voor het eerst sinds meer dan 15 jaar komt er extra spectrum beschikbaar voor draadloze netwerken. De lidstaten moeten voor het einde van dit jaar de aangewezen frequentieband beschikbaar stellen. Dan kan ook de uitrol van devices echt op gang komen.

Als de eindgebruiker op dit moment op zoek is naar Wi-Fi devices dan let hij op of het device zowel de 2,4 GHz als de 5 GHz band ondersteund. Incidenteel komt hij al apparaten tegen die met 6 GHz overweg kunnen, maar die dat aanbod is nog gering. Ook daardoor is het nog niet echt bruikbaar.

Harde deadline Wi-Fi 6

Met het harmonisatiebesluit van de EC moet daarin snel verandering komen. Overal in de EU moet het frequentieblok 5925–6425 MHz worden vrijgemaakt voor wat we Wi-Fi 6 noemen. De deadline van 1 december 2021 is dwingend. Vanaf dat moment moet de hardware overal in de EU bruikbaar zijn.

Fabrikanten en de rest van de keten kunnen nu dus echt aan de slag. Per einde dit jaar kunnen voor zakelijke toepassingen en consumenten Wi-Fi snelheden worden geboden die echt kunnen concurreren met ethernet. Daarnaast leidt naar verwachting het nieuwe spectrum vanzelf tot minder netwerkproblemen in de bestaande bereiken.

Vraag en aanbod

Vraag en aanbod kunnen nu dus al langzaam in beweging komen. Routers en accespoints die Wi-Fi 6 ready zijn kunnen al geleverd worden. De situatie rond hardware in de vorm van smartphones, tablets en laptops is vooralsnog minder duidelijk. Gelet op de schaarste aan laptop onderdelen en hogere prijzen zal Wi-Fi 6 dus niet tot een spontaan upgrade proces of veel vraag leiden. Desalniettemin is het voor IT leveranciers een onderwerp dat ze met de klanten kunnen bespreken. Die klant zal waarschijnlijk niet weten dat Wi-Fi 6 nu pas  officieel groen licht van de EC  heeft gekregen. Hoe hij daar met upgrades en uitbreidingen rekening mee moet houden kan het kanaal uitleggen.

Mobiele versie afsluiten