Eagle Eye Networks: het kanaal kiest Cloud Camerabeveiliging

Het cloudplatform van EEN biedt veel meer mogelijkheden

In februari vond een door Copaco en Eagle Eye Networks (EEN) georganiseerde online bijeenkomst voor het kanaal plaats over cloud camerabeveiliging. Copaco is namelijk sinds kort officieel distributeur geworden van Eagle Eye Networks producten in Nederland en België. Na afloop sprak Jeroen Alberts, partner manager Benelux, van de cloud based camerabeveiliging specialist over de marktontwikkelingen en waarom het kanaal vaker voor EEN kiest.

Het EEN platform

Jeroen begint het gesprek met het kort aanstippen van de belangrijkste kenmerken van EEN. “Bij EEN staan software en het cloudplatform centraal. We leveren weliswaar ook zelf camera’s, maar om van het platform gebruik te maken zijn die niet verplicht. Nodig is alleen de EEN Bridge. Dat device koppelt de camera’s aan het EEN datacenter. En het mooie is dat dit camera’s van alle merken kunnen zijn, zowel analoog, IP en zelfs complete NVRs of DVRs. Zo hoeven bedrijven geen nieuwe hardware aan te schaffen om toch van de laatste technologie gebruik te kunnen maken.”

De laatste lokale servers bij bedrijven

Jeroen vervolgt: “Ik ben de afgelopen 10 jaar al bezig geweest met het verruilen van servers voor cloud. Eerst voor de telefonie door de introductie van VOIP en nu voor camerabeveiliging. In de telefonie duurde deze omschakeling slechts 3 jaar. Bij camerabeveiliging duurt dit langer maar ook daar zijn we nu goed op weg. In Nederland zijn Rishi Lodhia en Tijmen Vos al 15 jaar bezig met het brengen van camerabeelden naar de Cloud en eigenlijk waren ze daarmee toen te vroeg. De bandbreedte van het internet was op dat moment nog niet voldoende.”

Dat de grote doorbraak initieel uitbleef had nog een andere reden. De fysieke security van een pand werd gemanaged door de fysieke security afdeling en niet door de IT afdeling. Deze afdeling was bezig met het fysiek bewaken van een pand met deuren en sloten waar camera’s het toezicht hielden. Een lokale recorder was hiervoor voldoende.

In de afgelopen jaren is dit veranderd aangezien bedrijven alle camera’s ook van een afstand wil zien, moeten ze aangesloten worden op het netwerk en kwam er dus een grotere rol voor de IT security afdeling van een bedrijf. De IT afdelingen waren juist bezig met de transformatie naar de Cloud van de vele lokale servers dus hadden in eerste instantie minder interesse om daar juist lokale servers aan toe te voegen. Eagle Eye Networks is daarom inmiddels een uitkomst om Camera’s op een veilige manier naar de cloud te brengen, zonder lokale servers.

Reseller verschillen en overeenkomsten

Camera’s zijn lange tijd vooral door beveiligingsspecialisten geleverd. Met de komst van het EEN on-demand beveiliging en operatie VMS (Video Management System) plus het surveillance video API platform is er in de dienstverlening veel veranderd. Zo zijn naast de beveiligingsinstallateurs nu ook IT resellers actief bezig met de installatie van camera’s.

Jeroen: “Werken met onze cloudbased oplossing betekent dat de connectiviteit voor elkaar moet zijn. Dat is niet per se de expertise van de beveiligingsspecialisten die jarenlang coax systemen aanlegden en onderhielden. Wij geven deze groep resellers dan ook meer ondersteuning en tips over bijvoorbeeld breedband verbindingen en IT issues.”

Er is ook een andere groep resellers die EEN bedient en dat zijn de IT resellers. Bij die groep ziet Jeroen minder vragen over de connectiviteit. “Deze twee groepen resellers verschillen, maar ze hebben ook veel overeenkomsten. Ze zien dat het voor de eindklant en voor hen zelf beter is van Capex naar het Opex model te gaan. Nu camerabeveiliging deel uitmaakt van het IT domein geeft dat flexibiliteit waar iedereen van profiteert.”

IT moet open zijn

Waar de resellers ook meer op letten is of het cloudplatform waar zij en de klanten gebruik van gaan maken wel open is. “Een gesloten platform wordt tegenwoordig minder gewaardeerd dan voorheen. De trend binnen IT is dat het zoveel mogelijk open moet zijn. Wij hebben een platform dat net als onze API open is. Het is echt een reden waarom partijen voor ons kiezen. Zo kan dus niet alleen gewerkt worden met alle camerafabrikanten en types, maar kan video ook makkelijk geïntegreerd worden in andere toepassingen zoals toegangscontrole.”

De kracht van de EEN Video API

De API wordt door Jeroen meerdere keren genoemd. Hij geeft ook voorbeelden van resellers die zo vertrouwd zijn met API’s dat ze zelf koppelingen maken voor de klanten waarvan EEN een onderdeel van de oplossing is. Dit soort ontwikkelingen is nog maar net begonnen maar zorgt ervoor dat er breder nagedacht wordt over het inzetten van camera’s. Zo worden bijvoorbeeld in smart buildings de camera’s gebruikt als een sensor . “Resellers integreren on-demand beveiliging en surveillance video met andere IT- en security diensten. Dat kunnen hun klanten afnemen, zonder zich zorgen te hoeven maken of de data wel veilig staat. EEN heeft een veilig platform met onder andere encryptie van data en transport.

Noodzaak van remote beheer

Een andere marktontwikkeling is dat remote beheer van installaties steeds meer toeneemt. Ook daar spelen de API’s een belangrijke rol. “Wat we zien is dat de traditionele onderhoudscontracten geleidelijk verdwijnen. Remote beheer maakt inspectie op locatie minder vaak nodig,” vertelt Jeroen. “Dat lijkt op het eerste gezicht nadelig voor de beheerpartij, maar ook die profiteert. Hij kan namelijk efficiënter werken.” Meer remote beheer is ook nog om een andere reden een onvermijdelijke ontwikkeling. Het aantal camera’s blijft toenemen en ze komen vaker op plaatsen die minder goed bereikbaar zijn.

Het afgelopen jaar waren de remote beheer opties van het EEN platform veel gevraagd. Door de Covid-19 maatregelen waren er minder mogelijkheden locaties te bezoeken. Tegelijk waren de lockdowns een reden om meer in video en camera surveillance te investeren. De tijdelijk gesloten kantoren en gebouwen konden immers niet geheel onbeheerd blijven.

Slimme oplossingen zonder hardware

Eigen hardware is een gepasseerd station. De aanschaf en het beheer van eigen servers is door de cloud verleden tijd, ook voor camerabeveiliging.

Het cloudplatform van EEN biedt de leverancier, of dat nu een IT reseller is of een beveiligingsspecialist, veel meer mogelijkheden. Ze kunnen zonder de druk van investeringen in eigen hardware slimme oplossingen voor hun klanten ontwikkelen. Dat kan een all-in bundel zijn waar surveillance een onderdeel van is. Maar het kan ook iets anders zijn dan beveiliging. Met het EEN platform en de camerabeelden zijn bijvoorbeeld praktische oplossingen voor crowdcontrol en kwaliteitscontrole mogelijk. Of het nu gaat om gewone of slimme surveillance of juist om het ontwikkelen van iets nieuws. Er is alle reden voor het kanaal om voor EEN te kiezen.

Mobiele versie afsluiten