Duurzaamheid en mobiele communicatie: zendmasten van hout

Vodafone heeft zoals bekend een deel van het tafelzilver in Europa, namelijk de zendmasten, in de etalage moeten zetten om de schuldendruk te verlagen. Een nieuw bedrijf, waarin de telco nog een aandeel heeft, met de naam Vantage Towers is nu de formele eigenaar van die masten.

Zendmast van hout

ecotelligent-screenshot-zendmastBij zendmasten denken we in Nederland aan stalen vrijstaande constructies of de plaatsingen aan bestaande hoge gebouwen. Die installaties vallen goed op, maar in het buitenland gaan we constructies tegenkomen die meer dan dat doen. Vantage Towers heeft namelijk een deal gesloten met het Finse Ecotelligent voor de levering van houten zendmasten in Duitsland.

40 meter

De Ecopol-mast van Ecotelligent is leverbaar in verschillende hoogtes. Elders in Duitsland staan al twee masten van 30 meter. Het exemplaar dat Vantage Towers nu afneemt is 40 meter hoog. Die komt te staan in Neunkirchen, een gemeente midden in een bosrijk gebied, zonder directe aansluiting op het hoofdwegen net. Die behoorlijk geïsoleerde ligging zal een rol hebben gespeeld voor dit model zendmast. Via het lokale wegennet is geen zwaar transport van bouwkranen mogelijk. Het perceel waar de mast komt te staan is in de bebouwde kom. Dat zal ook gepleit hebben voor een afwijkend model.

De business case voor de eigenaar van de zendmast lijkt redelijk overzichtelijk, want er zijn maar weinig variabele kosten van derde partijen. Het (mini) grondstuk is gekocht, de primaire energievoorziening is op basis van duurzame stroom uit de regio en ter ondersteuning gaan het grondstuk en de zendmast nog voorzien worden van zonnecellen en kleine turbines.

Wie weet is het landelijke Neunkirchen binnenkort een verplichte stop voor iedereen die zich beroepsmatig bezighoudt met duurzaamheid en mobiele communicatie.

Mobiele versie afsluiten