Duitse media: T-Systems staat in de etalage

Het IT nieuws in Duitsland wordt sinds gisteren gedomineerd over T-Systems. De pers heeft boven tafel gekregen dat Deutsche Telekom de verkoop van de verliesgevende dochter voorbereidt.

Probleemgeval met groot verlies

T-SystemsDat T-Systems een probleemgeval is mag geen nieuws zijn. Na talloze saneringen is het bedrijf met bijna 30.000 werknemers nog steeds niet winstgevend. De cijfers over 2020 laten een verlies van 650 miljoen Euro zien op een omzet van 4,2 miljard.

De focus van het bedrijf is altijd de bovenkant van de markt en de overheid geweest. Beide doelgroepen zijn in Duitsland heel groot. Contracten met die partijen zijn echter niet per se altijd zeer winstgevend. In het verleden is T-Systems een paar keer in het nieuws geweest omdat het er niet in slaagde migraties van klanten goed af te ronden. Dat draagt bij aan een imago dat “voor verbetering” vatbaar is.

Ingrijpen door verkoop

Die verbetering is volgens de Duitse pers niet mogelijk met de huidige structuur. Het bedrijf is een blok aan het been voor de Duitse overheid. T-Systems onderhoudt en levert vitale infrastructuur voor de overheid en het bedrijfsleven. Die partijen hebben belang bij een gezonde leverancier. Geld in het bedrijf stoppen is onmogelijk, dat is namelijk illegale staatssteun. DT kan niet ingrijpen, zoals dat bij een andere dochteronderneming wel zou kunnen, omdat het bedrijf, juist ook vanwege dit soort klanten, op grote afstand staat.

Oplossing zou moeten zijn het T-Systems te verkopen. Geheel of in delen opgesplitst. De pers noemt daarbij twee kandidaten. Die namen komen wel vaker ter sprake, maar zijn minder logisch. De reden daarvoor is al eerder in de pers opgedoken. T-Systems was enkele jaren terug voornemens een bepaald onderhoudscontract (mainframes) van de hand te doen. Die deal is niet doorgegaan, mede omdat de beoogde koper van buiten de EU kwam. Dat zelfde zal ook nu weer een rol spelen.

Nederland

Wat we in Duitsland zien gebeuren komt overeen met wat in Nederland eerder is gebeurd rond Getronics en KPN diensten. Die zijn net als T-Systems in de etalage gezet, met een set aanvullende voorwaarden. Dat heeft geleid tot een ontwikkeling en dynamiek in de IT security markt die door weinigen was voorzien. Cegeka is een van de bedrijven die daarvan heeft geprofiteerd, maar er zijn er nog veel. Een groot deel van het Duitse IT landschap zou dus wel eens heel erg kunnen veranderen en ruimte bieden voor nieuwe bedrijven en spannende overnames. Dan rest alleen nog de vraag wat er met T-Systems Nederland gaat gebeuren.

Mobiele versie afsluiten