Duitse kartelwaakhond kondigt verdere acties tegen big tech aan

andere EU lidstaten mogen volgen en dat is slecht nieuws voor die bedrijven

Onder grotere belangstelling dan voorgaande jaren heeft de Duitse kartelwaakhond afgelopen dinsdag het jaarverslag gepresenteerd met de nodige aandacht voor acties tegen big tech. Dat was echter niet het enige waarom de pers zo geïnteresseerd was.

Het jaarverslag is tevens te lezen als een jaarplan voor de komende periode. Daarom is een opmerking als “Proceedings against Amazon, Apple, Google/Alphabet, Meta/Facebook and Microsoft are ongoing or have already been concluded.” zo relevant. Maar wat deze presentatie nog interessanter maakt is dat er vorige week door de hoogste EU rechters groen licht is gegeven voor een lopende procedure van de Duitsers tegen Facebook.

Facebook was van mening dat de Duitsers niets over de business te vertellen hadden. Daarvoor zou de Ierse privacy waakhond verantwoordelijk zijn. Zoals bekend is die instantie tot op heden nog redelijk mild geweest voor Facebook en de rest van big tech. Boetes worden pas opgelegd nadat de Ieren door alle overige Europese collega’s zijn overruled. Een kartelwaakhond is uit heel ander hout gesneden dan privacy controleurs. De eerste instantie komt ook wat vaker ergens ongevraagd binnen, de tweede moet het eerder hebben van overleg.

Het CJEU heeft op 4 juli het vonnis gepubliceerd en dat was slecht niets voor elke big tech. De rechters geven de Duitse kartelpolitie volledig groen licht voor het handhaven, opsporen en meer van “privacy overtredingen” . Met dat actuele vonnis in het achterhoofd was het dus voor iedereen aanwezig bij de persconferentie de vraag wat de Duitsers nog meer van plan zijn. Het antwoord is deels al gegeven in de aankondiging. Dit laat weinig ruimte meer voor twijfel bij big tech. Weet daarbij dat het CJEU zaak ook gebruikt kan worden voor andere lidstaten om onderzoek te starten naar big tech.

Voor de goede orde: de lopende of reeds afgesloten onderzoeken gaat ook over B2B gerelateerde business. Daar weet Amazon inmiddels alles van. Dat bedrijf probeert nu de “bijzondere status” via de rechter ongedaan te maken. Die betekent namelijk permanente controle wegens de kans op misbruik van de marktmacht en het actief belemmeren van concurrentie. Microsoft vreest dezelfde status te krijgen.

(De Engelse versie van het jaarplan volgt binnenkort, op dit moment is er alleen een Duitse versie)

Mobiele versie afsluiten