DSA heeft grote invloed op business van hosters

Let goed op de definitie van hostingdiensten

Dat de DSA (Digital Services Act) gevolgen heeft voor de grote platformen is inmiddels bekend, dat ook hosters hier mee te maken krijgen niet. Alle reden dus stil te staan bij de verplichtingen voor deze groep bedrijven.

Definitie

EC EUIn Nederland worden de begrippen hoster en provider vaak door elkaar gehaald. De DSA doet dat niet. Specifiek voor hosters zijn regels gedefinieerd. Om dat te kunnen doen is er ook een definitie hostingdiensten. Dat zijn diensten die bestaan uit de opslag van informatie die wordt geleverd door en op verzoek van een afnemer van de dienst (zoals aanbieders van clouddiensten, online marktplaatsen, sociale media, app stores). Met deze definitie voor de diensten die een hoster kan aanbieden is ook duidelijk waarom providers iets anders zijn, maar dat is voor de rest van het dit artikel niet belangrijk.

De DSA schrijft voor dat hosters (onder andere) aan de volgende punten moeten voldoen.

Rechtspraak

Wat hieronder wordt verstaan en wat daar een EU breed bruikbare methode voor wordt is niet geheel duidelijk. Rechtspraak zal hier verdere invulling aan moeten geven. Wie denkt dat dit wel zal meevallen heeft waarschijnlijk niet goed gekeken naar de definitie van de hostingdiensten. Hosters zijn voor de DSA echt wel iets meer dan een partij die zorgt dat de website van zijn klanten zichtbaar is.

Mobiele versie afsluiten