Druk op OEM producten in kaart gebracht

door te kijken naar vervoerscapaciteit

Dat de grote cloudaanbieders minder hardware aanschaffen is al langer bekend, maar de impact daarvan op de OEM producten van Dell en HPE was minder zichtbaar. Daarin komt nu verandering omdat er cijfers bekend zijn gemaakt en die zijn niet positief.

servers - hardwareDell en HPE hardware wordt gemaakt in eigen fabrieken en die van derden. Wat daar van de lopende band rol krijgt een van die merken opgeplakt. De twee hebben ook een OEM lijn die op dezelfde wijze wordt geproduceerd. Dan blijft het plakken van het naamplaatje achterwege. Afnemers van de OEM zijn vooral de vinden bij de hyperscalers. Die hebben net afwijkende eisen en een grote inkoopkracht. Die partijen wil je graag als klant hebben. Je mag er echter amper iets over communiceren, want NDA’s voorkomen dat.

Geheimzinnigheid

Door de geheimzinnigheid is het niet honderd procent inzichtelijk te maken hoeveel procent van de productie van Dell servers of HPE storagemachines bestemd is voor deze speciale doelgroep. Wat we dankzij Trendforce nu wel weten is dat de twee fabrikanten het shipment volume voor hyperscalers substantieel hebben teruggeschroefd. De een verwacht 15 procent en de ander 12 procent minder pallets met hardware bij hyperscalers naar binnen te schuiven dan een jaar geleden.

Containers

De aanname is gebaseerd op data die buiten de scope van elke NDA valt, men heeft gekeken naar wat deze bedrijven nu al gehuurd hebben aan shipment capaciteit. Dus het aantal containers voor OEM producten op schepen. Nu deze krimp bekend is, valt ook het cijfer van de hele servermarkt beter te begrijpen. Die shipments liggen bijna 16 procent onder het niveau van vorig jaar.

AI

Het verklaart ook waarom er zo massaal wordt gecommuniceerd door hardware producten over AI en vergelijkbare technieken. De nodige hardware, A-merk  of OEM producten, is namelijk de enige die groei kan laten zien en de prijzen die gevraagd worden zijn nodig om de klappen bij gewone hardware op te vangen.

Mobiele versie afsluiten