Dropbox loopt voor op sustainability schema – “100 procent groene stroom”

voor een deel van de business

Begin augustus maakte Dropbox bekend dat het jaren voorloopt op schema door nu al voor de volle 100 procent gebruik te maken van groene stroom. Een mooie prestatie die weinig de pers haalde en daar ook nog eens verkeerd is weergegeven.

DropboxDropbox maakt gebruik van datacenters en de cloud. Datacenters moet groener worden. Het energie verbruik moet omlaag, net als het gebruik van water. Als betrekkelijke nieuwkomer heeft Dropbox (net als Box) het voordeel dat er weinig legacy is. Daardoor is het sowieso makkelijker aan de knoppen te draaien om tot een meer duurzame operatie te komen zonder dat de kans op verstoring van de processen plaatsvindt.

Dropbox blog voor details

Op het blog van Dropbox is te lezen dat door te kiezen voor Outside air economization, Thermal containment solutions en Maximizing power utilization men sinds 2015 de PUE steeds verder naar beneden heeft gekregen. Daarmee zijn de datacenters van dit bedrijf dus een uitzondering op de trend die het Uptime Institute recent bekendmaakte. Daar zien men de daling tot stilstand komen.

Wat het precies heeft gedaan staat duidelijk en dat geldt ook voor het resultaat. De efficiency van de operatie is nog verder toegenomen. Nu is dat een proces dat elke IT beheerder wel wil bereiken vanwege de kosten. Maar er is een reden die Dropbox specifiek noemt om hier op te focussen. Sustainability wordt steeds meer een keuzecriterium voor klanten. Het bedrijf communiceert daar eerlijk over. Bedrijven die hier werk van maken krijgen gemiddeld een 5,7 procent hogere waardering.

Niet voor de hele operatie

De blogpost van Dropbox is weinig opgevallen bij de tech pers. Dat is jammer want het stuk is leerzaam. Ook jammer is dat de paar publicaties die het wel hebben gezien een fout hebben gemaakt. Die hebben alleen oog voor de stroomconsumptie van het bedrijf. Dat is weliswaar onderwerp van de blogpost, maar het is niet meer dan een deel van het verhaal. Het is ook nog eens namelijk nadrukkelijk niet zo dat Dropbox voor de gehele operatie nu gebruik maakt van groene stroom. Het is alleen voor de “data center storage server power”.

100 procent is echt moeilijk

Dat is nog steeds een goede prestatie, daar mag geen twijfel over bestaan. Maar wie die nuancering ziet snapt ook dat bij een bedrijf als Dropbox nog veel meer processen lopen die stroom nodig hebben. De kans dat de hele business nu al op groene stroom draait is kleiner. Wat dat betreft hebben alle bedrijven met IT met precies dezelfde uitdagingen te maken. De processen zijn complex en keten is lang en niet geheel transparant. Daarom zal het nog wel even duren eer een partij met een internationale footprint, zoals Dropbox,  een auditrapport kan laten zien waarin staat dat alles op groene stroom draait.

Mobiele versie afsluiten