Dit jaar flink minder uitgaven voor datacenters

google-datacentersGartner voorspelt dat de uitgaven voor datacenters dit jaar 10 procent lager zullen zijn dan in 2019. Covid-19 zorgt voor een tijdelijke dip in die sector. In het persbericht hierover staat ook dat het herstel langer zal duren dan de sector gewend is.

Hyperscalers en bestedingen

De voorspellingen van Gartner zijn geen verrassing. Al maanden is bekend dat zelf de hyperscalers kritisch kijken naar de uitgaven. De roadmaps zijn zelfs voor hun doen flink veranderd. Een deel van de nieuwste hubs komt niet op plekken die vorig jaar in het vizier van de pers waren. Niet alle uitbreidingen van bestaande locaties zijn voor de volle 100 procent doorgevoerd. Ze staan niet geheel stil, maar het is wel duidelijk dat op sommige regio’s feitelijk pas op de plaats wordt gemaakt. Volgens eerdere berichten is de besteding van honderden miljoenen uitgesteld. Dat verklaart dan ook een deel van de daling die Gartner waarneemt. Maar komt dat alleen door Covid-19? Er zijn nog wel wat redenen te noemen waarom hyperscalers de plannen aanpassen. Geopolitieke ontwikkelingen en Schrems II zijn daar maar twee voorbeelden van.

Stagnatie bij overnames en nieuwbouw colo datacenters

Het lagere tempo dat voor de hyperscalers geldt, gaat ook op voor de gewone datacenters die het van colo moeten hebben. Het aantal aankondigingen van nieuwbouw is geringer dan een jaar terug.

Zelfs het tempo van overnames lijkt lager te liggen dan de afgelopen jaren. Dat bij het laatste de hoge vraagprijs een rol speelt kan niet worden uitgesloten. Waarschijnlijk komt het potentiële kopers ook wel even beter uit om, net als de hyperscalers, pas op de plaats te maken. Wie weet vallen er grote klanten van datacenters om, waardoor een lagere vraagprijs onvermijdelijk is.

Gartner zegt overigens niet of de afkoeling van de overnamemarkt belangrijker is dan de omzetontwikkeling van datacenters. Het constateert “slechts” dat de uitgaven voor datacenters double digit lager zijn en dat maar een deel van die dip het komend jaar wordt ingelopen. Dat laatste is misschien het belangrijkste van het hele rapport. De markt zal zich niet in een jaar tijd kunnen herstellen.

Mobiele versie afsluiten