Distributeurs gaan banen schrappen

Dat zat er natuurlijk aan te komen

Afgelopen dagen zijn berichten verschenen dat bij de twee grootste distributeurs banen op de tocht staan. Ingram Micro ontslaat een onbekend aantal medewerkers, TD Synnex zoekt vrijwilligers die de organisatie willen verlaten. Het heeft lang geduurd, maar dat dit gebeurt is onvermijdelijk.

Ander proces

icp5 analyse telecom leeg kantoorDat in Amerika de klok anders tikt weet ook iedereen. Daar is het aannemen van personeel een ander proces. Meer dan bij ons wordt er gegokt dat een tijdelijke overbezetting zich door meer omzet terugverdiend.

Als commercieel succes uitblijft dan wordt er makkelijk afscheid genomen van de mensen en meer dan dat. De afgelopen periode zijn er tienduizenden vierkante meters kantoorruimte van IT bedrijven, waaronder distributeurs, weer op de markt gekomen. Want als er in het personeelsbestand wordt gesneden dan moet dat ook bij kantoorruimte gebeuren.

Het uitblijven van succes is een reden waarom na de aanbieders en makers van clouddiensten, plus de fabrikanten van hardware, distributeurs nu aan de beurt zijn om af te slanken. Dat zij niet als eerste zijn begonnen is logisch, ze zitten daarvoor te ver in de keten om direct te hoeven optreden. Het is ook een van de weinige schakels in de keten die nog kan proberen – via resellers en met funding van de fabrikanten – de verkopen aan te zwengelen. Maar als de markt liever geen geld uitgeeft dan houdt het op.

De oceaan over

In de wandelgangen is te horen dat de Amerikaanse ingrepen ook de oceaan zullen oversteken. Dat is niet anders dan normaal. De redenen dat de klantvraag daar en hier geringer is dan gehoopt zijn immers min of meer gelijk. Er is tijdens de eerste twee jaar van de pandemie meer en vooral aan andere zaken geld uitgegeven. De hardware en software die toen zijn aangeschaft zijn nog lang niet afgeschreven. Afschrijven is sowieso een ding, want de hogere rente is een extra reden langer te doen met de IT inventaris.

Diezelfde hoge rente maakt dat een rekensom die jarenlang gangbaar was niet meer opgaat. In plaats van uitsluitend huren of leasen is aanschaf opeens weer een optie waar de boekhouding blij van wordt, als het banksaldo het tenminste toestaat. Het aantal banen bij verkopers, producenten en distributeurs die direct te linken zijn aan lease en verhuur zal daarom voorlopig minder snel groeien dan voorheen, misschien zelfs wel tot stilstand komen of afnemen.

Kwartaalcijfers

Het grootste krimppotentieel van banen bij de distributeurs zal echter elders zitten. De toelichting op de kwartaalcijfers van TD Synnex laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Het is opvallend dat in het kanaal daar nog zo weinig aandacht aan is besteed. Wellicht dat de vakantieperiode daar iets mee te maken heeft. Het loont echt de moeite door die toelichting te bladeren.

Mobiele versie afsluiten