Deutsche Telekom test 5G met 100 procent hernieuwbare energie

Pilotproject samen met Ericsson

Deutsche Telekom (DT) heeft een proef met 100 procent hernieuwbare energie voor het 5G-netwerk met succes afgrond. Voor een sector met een jaarlijkse energienota van meer dan $30 miljard is dat een belangrijke ontwikkeling.

Gezamenlijk initiatief met Ericsson

DT Ericsson 5G energieHet gaat hierbij om een  gezamenlijk initiatief van Ericsson en DT.  De eerste fase is afgerond.  De drie doelen voor deze fase waren:

Stand-alone

Locatie van de testopstelling is de DT site in Dittenheim. Men beschikte hier al over 12 m² aan zonnepanelen. Ericsson en DT hebben daar een windturbine, die tot vijf kilowatt stroom kan leveren, naast gezet.  De locatie heeft daarmee een  tweede hernieuwbare energiebron.

Door de integratie van deze twee energiebronnen kan de site theoretisch stand-alone draaien, zonder gebruik te maken van het vaste elektriciteitsnet. Het Ericsson Power System zorgt voor de spanningsomzetting en maximum power point tracking. De gezamenlijke besturing van de twee stroombronnen en de batterijen is geïntegreerd in hetzelfde beheersysteem dat het Radio Access Network (RAN) bestuurt. Dit beheersysteem zal in de toekomst een snelle en eenvoudige integratie in bestaande sites mogelijk maken.

De reeds aanwezige batterijen dienen als opslag in geval van een stroomonderbreking. Dankzij Ericsson-software en controlemechanismen kan het beheersysteem de accu’s ook gebruiken als energieopslageenheden.

Meer energie dan nodig

Uit de eerste tests blijkt dat op dagen met wind meer hernieuwbare energie wordt opgewekt dan de site verbruikt.  Voor de volgende projectfase worden aanvullende functies ontwikkeld voor een efficiënt gebruik van de opgewekte energie en de opslagcapaciteit. In de nabije toekomst zullen energiebronnen, zoals brandstofcellen, de dieselgeneratoren vervangen.

Bron DT

Mobiele versie afsluiten