Dell’Oro Group over trends bij datacenters

Volgens de Dell’Oro Group zijn de investeringen in datacenters in het eerste kwartaal van dit jaar sneller gestegen dan de drie voorgaande jaren. De kans is volgens dit bedrijf echter aanwezig dat een lagere vraag naar clouddiensten en een grotere kans op een economische stagnatie hier een einde aan maakt.

Dell'Oro - Dell OroHet bedrijf signaleert een meer terughoudende houding bij cloudproviders die rechtstreeks te maken heeft met de bredere economische plaatje. Andere factoren zoals de oorlog in Oekraïne en de lockdowns in China spelen ook een rol. Men gaat er steeds meer van uit dat een ontregelde supplychain ook in de komende periode levering, productie en logistiek van halfgeleiders nadelig blijft beïnvloeden.

Bijzonder is dat er naast de leveringsproblemen ook nog steeds sprake is van een grote achterstand bij opleveringen. Van componenten, via complete systemen tot en met de datacenters zelf. Er is nog een hoop dat opgeleverd en in gebruik genomen moet worden.

Dell’Oro Group sluit niet uit dat er order annuleringen of “voorraadcorrecties” gaan volgen. Achter die twee begrippen gaan ingrijpende processen schuil. Het kan zelf leiden tot het staken van de bouw van datacenters. Indicaties daarvoor zijn er in Europa al genoeg, het valt echter nog weinig op omdat het wordt gebracht als een verschuiving van de activiteiten.

Daarnaast is er nog het onderbelichte probleem van de hogere kosten. AI chips en GPU’s waren al duur, maar de prijzen daarvan worden nog hoger door de leveringsproblemen. Dit kan er toe leiden dat de vraag naar bepaalde hardware minder snel groeit.

Waar Dell’Oro Group overigens over zwijgt is de impact van de hogere stroomkosten op de hele keten rond  datacenters. Onder andere bij AI wordt de businesscase behoorlijk complexer. Er zijn nu al signalen dat klanten gas terugnemen bij de uitbreiding van de AI en ander energie intensieve capaciteiten.

Mobiele versie afsluiten