De voordelen van immersive cooling

Intervieuw Vincent Houwert van iXora 

Het Nederlandse iXora heeft de oplossing waardoor immersive cooling makkelijk kan worden toegepast in serverruimtes en andere on-premise omgevingen. Vincent Houwert is de uitvinder en een van de oprichters van het bedrijf.

iXora-foto Vincent“Koeling via lucht is een inefficiënte methode”, begint Vincent. “Meer luchtverplaatsing betekent dat de ventilatoren harder moeten draaien. Dat kost steeds meer energie. Ventilatoren geven zelf ook meer warmte af. Alleen al daarom is het logisch om te zoeken naar ander manieren van koelen en dan is immersive cooling de beste oplossing.”

De iXora oplossing

Immersive cooling bestaat al jaren. De meeste oplossingen kiezen voor (half)open bakken gevuld met een speciale vloeistof waarin de hardware is gedompeld. De marktacceptatie van die oplossingen is beperkt. Vloeistof in IT-ruimtes ligt gevoelig. Vincent en zijn collega’s kennen die bezwaren en hebben een elegant alternatief bedacht. Zij hebben gekozen voor een gesloten systeem dat ook nog eens past in alle standaard 19 inch racks.

De gesloten behuizing van iXora voorkomt dat er vloeistof kan lekken op de andere IT of de vloer. De hardware wordt verticaal in de behuizing geplaatst en die past in elk rack vanaf een kwart hoogte. “De hardware op z’n kant zetten, levert hoogte op. Die hebben we nodig om de speciale duurzame koelvloeistof te laten werken zonder pomp”, vertelt Vincent. “De racks hoeven niet te worden verstevigd. Hoewel er vloeistof in de cassettes zit, is het totaalgewicht niet hoger dan van gewone horizontale configuraties. Dat komt omdat koeling in de servers achterwege kan blijven. Moderne servers hebben veel ventilatoren en luchtkanalen. Die onderdelen zijn bij ons allemaal niet nodig.”

Ook voor on-premise

Bij het ontwerpen van de immersive cooling oplossing van iXora heeft Vincent nadrukkelijk niet alleen naar datacenters gekeken. “Hoewel daar heel veel racks staan, is dat zeker niet de enige markt die we willen bedienen,” geeft hij aan. “Juist ook on-premise serverruimtes zijn uitermate geschikt voor deze oplossing.” In dergelijke ruimtes staan namelijk regelmatig racks met een kwart of halve hoogte en dus minder hardware dan in een standaard rack. De afgesloten cassettes van iXora zijn er ook voor kleinere hoeveelheden hardware.

Een ander belangrijk argument voor deze oplossing is dat hergebruik van de restwarmte van de IT op kleinere schaal betrekkelijk eenvoudig is. Vincent beschrijft hoe simpel dat is: “Het is een kwestie van aansluiten op de aan- en afvoerleiding van een verwarmingssysteem. De warmte die zo wordt afgegeven, helpt serieus bij het besparen op de stookkosten van een bedrijf. “En je reduceert daarmee ook in een keer je CO2-footprint, wat ook steeds belangrijker wordt.”

En er is nog iets dat deze immersive cooling oplossing superieur maakt en bijzonder geschikt voor kleinere locaties. “De hardware staat bij ons dus verticaal om optimaal te worden gekoeld,“ zegt Vincent. “Wij gebruiken voor de koeling de thermische eigenschappen van de koelvloeistof, een pomp is niet nodig. Dat scheelt weer stroomverbruik en zorgt ook voor stilte. Stilte en IT is een combinatie die je amper tegenkomt. Een werkomgeving zonder constante achtergrondgeluiden van fans of pompen is een verademing.”

Meer stroom voor compute power

Voor conventionele IT-racks met hardware geldt dat makkelijk tot 25 procent van het beschikbare stroomvermogen nodig is voor koeling en dergelijke. Als dat verbruik komt te vervallen, kan de density van het rack dus aanzienlijk toenemen.

Een rack volstoppen met hardware is voor iXora geen probleem. Als de koelvloeistof warmer wordt, is dat voor het hergebruik van de restwarmte zelfs alleen maar beter. Hoe dat precies werkt, heeft Vincent recent nog uitgelegd voor DatacenterWorks. Daar heeft hij ook verteld dat restwarmte een product is dat datacenters wel moeten gaan doorleveren om te kunnen voldoen aan de eigen milieudoelstellingen. “De restwarmte van datacenters met tientallen, zo niet honderden racks, kan een nuttig product worden waar een kantoorpark of woonwijk van kan profiteren. Op kleinere schaal zijn er ook mogelijkheden.“

Wie wil?

Momenteel heeft het team van iXora, dat naast Vincent Houwert bestaat uit Vincent Beek en Job Witteman, al de nodige contacten lopen met datacenters binnen en buiten Nederland. De belangstelling is groot, niet alleen vanwege de directe en snelle besparing van de CO2-footprint. Bedrijven zijn ook gecharmeerd van het idee dat ze gefaseerd kunnen migreren van de inefficiënte luchtkoeling naar immersive cooling, met als bonus zicht op nieuwe inkomsten.

Vincent en zijn collega’s willen iXora ook bij alle IT-dienstverleners onder de aandacht brengen. ”Wie wil als eerste deze proven technology zelf of bij zijn klanten inzetten?”

(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 5)

Mobiele versie afsluiten