De passie van… Henry Loohuis van Loogisch

Multitalent met groot hart

Wie Henry Loohuis kent, weet dat hij leeft voor zijn werk. Maar hoewel hij gek is van (tele)communicatie en IT, is dat maar een deel van het verhaal. Henry’s werkelijke passie is het leven van anderen makkelijker maken, zoals mensen met een handicap. Hij is een multitalent met een groot hart. “Ik prijs me gelukkig dat ik voor veel mensen dingen kan waarmaken.”

Loogisch“Ik heb drie volwassen kinderen, waarvan er twee al enige tijd het huis uit zijn”, begint Henry. “Onze jongste zoon Emiel is inmiddels 25, maar kan door een handicap niet het leven leiden als ieder ander van zijn leeftijd. Toen hij jonger was, kwamen we in aanraking met Stichting Kans voor een Kind en zo is mijn passie eigenlijk ontstaan.”

Van Loohuis naar Loogisch

Henry is directeur van Loogisch, een bedrijf dat een lange staat van dienst heeft in de Nederlandse communicatie, IT, beveiliging en domotica. In 1988 was het bedrijf, toen nog onder de naam Loohuis, een van de eerste resellers van telecomproducten van Siemens en daarmee nu ook een van de oudste telecombedrijven van ons land. Alle ontwikkelingen op de telecommarkt heeft Henry meegemaakt, zoals de overgang van analoog naar ISDN en later weer naar IP. Ook was Henry een van de eersten die verschillende cloudplatforms heeft gebouwd. Inmiddels is de naam gewijzigd in Loogisch, bestaat het uit twee divisies en is het sinds 2019 ook actief in Duitsland. Eén afdeling houdt zich bezig met beveiliging en domotica en de andere, die ook actief is in Duitsland, richt zich op telecom en IT.

Military Boekelo-Enschede

In 1993 wordt Henry door de Military Boekelo-Enschede benaderd om alle communicatietechnologie te verzorgen voor dit grootste paardensportevenement van Europa. Loogisch is sindsdien onlosmakelijk verbonden met de Military.

Henry: “Wij verzorgen de gehele technische infrastructuur voor het volledige terrein. Alle nodige verbindingen moeten goed zijn geregeld. Er komen zo’n 100.000 bezoekers en die willen we zorgeloos van het evenement laten genieten. Alles moet goed en stabiel werken. Dit jaar word het de 30e keer dat wij de techniek verzorgen. We kennen het terrein op ons duimpje, zijn goed bevriend geraakt met de organisatie en hebben zelfs onze eigen tent aan het parcours. Een Military zonder Loogisch kan de voorzitter van het evenement zich niet meer voorstellen.“

Passie voor verbinden

Door de samenwerking met de Military komt Loogisch in beeld bij andere grote evenementen in de regio Twente. Sinds een aantal jaar verzorgt Loogisch dan ook in meer of mindere mate de verbindingen bij de minstens zo bekende Fanny Blankers Koen Games in Hengelo, de Triathlon Holten en CSI Twente in Geesteren.

Stichting Kans voor een Kind

Mensen met elkaar verbinden, daar is het Henry om te doen. Door de handicap van zijn zoon Emiel zag hij hoe Stichting Kans voor een Kind de verbinding legt tussen een handicap en denken in mogelijkheden. “Toen Emiel jong was, organiseerde Stichting Kans voor een Kind wel eens een uitje voor kinderen die door een handicap niet dezelfde mogelijkheden hebben als andere”, zegt Henry. Hij vervolgt: “Ik maakte kennis met Willem Hoeves, de oprichter van deze stichting en werd zo geraakt door zijn persoonlijke verhaal dat ik besloot om founder van de stichting te worden. Naast de structurele financiële bijdrage die wij aan de stichting leveren, zijn wij ook altijd aanwezig bij de jaarlijkse veilingavond. Ik kan me dan niet bedwingen en koop altijd wel iets. Ons kantoorpand hangt inmiddels vol met shirtjes van bekende sporters. En ik koop kaartjes voor grote sportwedstrijden. Ik weet hoe het geld wordt besteed, heb met eigen ogen gezien waar het terechtkomt en dat maakt me trotse founder van deze stichting.”

Actief in de zorg

Loogisch is inmiddels ook zakelijk actief in de zorg, bijvoorbeeld als technologiepartner van de Technologie & Zorg Academie Twente (TZA). Daar kan Henry echt zijn passie kwijt; werken aan technologische ontwikkelingen die bij de zorg van mensen kan worden ingezet. “Als techniek kan leiden tot een beter welzijn van mensen, maakt me dat gelukkig. Veel instellingen zijn gebonden aan protocollen en beleid. Helaas beperkt dat soms de mogelijkheden van patiënten nog meer. Samen met TZA denken we na over technologische hulpmiddelen die de vrijheid en zelfstandigheid van mensen juist vergroten.”

Henry Loohuis is inderdaad sterk verbonden met zijn werk. Zijn passie voor verbindingen, in de breedste zin van het woord, heeft daarmee een plek gevonden in zorg en welzijn van mensen met een handicap of ziekte. Neemt hij dan nooit eens tijd om te ontspannen? Natuurlijk wel, twee dagen in de week vind je hem op de fiets. “Ik ben lid van De Twentse Waaier, een ondernemersnetwerk op de racefiets en mountainbike. Een cluppie gezellige mensen onder leiding van oud profveldrijder Maarten Nijland. Met hen ga ik graag op pad. Ik ben nu 59 en ik probeer wat meer tijd voor mezelf vrij te maken. Ik neem langzaamaan wat meer afstand van het bedrijf.”

(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPro Magazine nummer 1)

Lieke van Zeeland

Mobiele versie afsluiten