De opleving is tijdelijk – de printer wordt steeds minder gebruikt

Uit de laatste cijfers van IDC blijkt dat er dit voorjaar fors meer van de printer gebruik wordt gemaakt. Die groei is geen reden voor optimisme. Het is vooral het compenseren van het verlies in 2020. De cijfers zijn uit te splitsen naar type printer en gebruik. Daaruit blijkt dat de grootste daling – herstel en weer daling van het printvolume bij laserprinters plaatsvindt.

Twee soorten printers

printer epsonVolgens IDC en andere analisten zijn er nog maar twee soorten printers met een meetbaar marktaandeel. Laserprinters en inkjets. Dat er nog sectoren zijn (niet landen!) waar de matrixprinter als onmisbaar wordt beschouwd wordt genegeerd. Of het printvolume is te gering, if het is niet te meten. Dat laatste zou kunnen, omdat dit type printer vooral gebruik wordt met kettingpapier in plaats van losse vellen A4 of Legal.

Van die twee soorten printers die wel worden gevolgd zijn twee soorten cijfers belangrijk. De eerste is omzet en aantallen printers. Het tweede soort is het aantal vellen papier dat zij geschat bedrukken. Op basis daarvan kan ook een inschatting worden gemaakt van de omzet van toner of inktpatronen.

Wegval laserprinters

De daling die in 2020 optrad was te danken aan de wegvallen van printjes uit de laserprinters. Dat volume nam wereldwijd met ongeveer 17 procent af. Dat er meer gebruik werd gemaakt van de inkjet is ook geregistreerd. Die plus van circa 4 procent was te weinig om het verlies door de laserprinters te compenseren.

Het is bekend dat de laserprinters vooral op de kantoren staan. Omdat daar door lockdowns en andere maatregelen veel minder mensen aanwezig zijn wordt daar minder geprint. Omdat het “thuis” volume maar gering is toegenomen moet er dus ook iets anders aan de hand zijn om de daling van 2020 en het gedeeltelijke herstel van voorjaar 2021 te kunnen verklaren.

Uit de grafieken volgt slechts een verklaring: de pandemie heeft alleen op de korte termijn een groot effect op het printvolume. Binnen een jaar gaat de daling voor beide soorten prints gewoon door. Alle extra omzet door de verkoop van hardware, toners, inkt en papier is een zeer tijdelijk gegeven.

Thuis zakelijk printen

Op dit moment heeft in West Europa 50 procent van het printvolume thuis betrekking op zakelijke documenten. De grote vraag voor het kanaal is of dat percentage de komende periode verandert als mensen weer vaker naar kantoor mogen komen. De printers die daar staan worden immers door het kanaal geleverd en onderhouden. IDC zegt daar niets over. Evenmin wijst het op andere factoren die een toenemende rol spelen bij het terugdringen van printer in elke omgeving. Dat zou ook alleen maar afleiden van de claim dat het totale printvolume verder zal afnemen.

Mobiele versie afsluiten