De mobiele markt in 2021: wat kunnen we verwachten?

In onzekere tijden is het fijn een béétje houvast te hebben. Dus we vroegen een kleine twintig partijen in de mobiele markt: wat kunnen we dit jaar verwachten? En já, ieder preekt een beetje voor eigen parochie, maar wie het hele artikel leest, kan heel goed de belangrijkste ontwikkelingen ontdekken.

“Fabrikanten ontwikkelen vooral op het gebied van snelheid (5G), camerakwaliteit en laadsnelheid

“De ontwikkelingen in de mobiele markt gaan weer ouderwets snel. Fabrikanten ontwikkelen hun modellen vooral op het gebied van snelheid (5G), camerakwaliteit en laadsnelheid (draadloos). De draadloze laadsnelheden doen niet meer onder voor toestellen met draad. En camera’s in smartphones zijn vergelijkbaar met die van een gemiddelde spiegelreflexcamera. Op korte termijn zien we ook ontwikkelingen op het gebied van design (minimalistisch), opvouwbare/oprolbare displays en een steeds groter geheugen,”  – Joram Sluijter (Ingram Micro)

‘Ik verwacht groei van marketplace-achtige partijen en platformbedrijven’

“Innovatie in mobiel wordt alleen maar belangrijker. Denk aan onderwerpen als MDM, Apple DEP en Samsung KNOX, dataoverdracht en API-koppelingen. Apple en Samsung zullen nóg groter worden, gevolgd door het standaard groepje kleinere partijen. Ook verwacht ik groei van marketplace-achtige partijen en platformbedrijven. Als distributeur gaat het om waarde toevoegen, van maatwerk logistieke oplossingen tot alle handelingen uit handen nemen. Ik heb dan ook veel vertrouwen in de toekomst.” Dennis Boerekamps (TNWC)

‘Refurbised wordt meer mainstream’

“Het vertrouwen in refurbished neemt toe. Dat een bedrijf als Koopjedeal dagelijks op tv adverteert voor onder meer refurbished Apple is goed voor de hele branche. Hoe breder refurbished wordt aangeboden, hoe meer het geaccepteerd wordt als een uitstekend alternatief voor Apple nieuw. Inmiddels staat 66 procent van de Nederlanders open voor Apple Refurbished.” Jan-Willem van Dijk (Forza Refurbished)

‘Voor Xiaomi is 2021 het jaar van de 5G X AIoT strategie’

“Voor Xiaomi is 2021 het jaar van de 5G X AIoT strategie, met de 5G smartphone als centrale hub voor een slimmer leven. De 5G smartphone linkt Internet of Things ecoproducten met een speciale Mi Home app. Juist omdat we in 2021 een nieuwe vorm van werken en leven ontdekken is de beschikbaarheid van 5G in België en Nederland key. Xiaomi maakt 5G smartphones van instapniveau tot meer high end modellen. De Redmi Note 9T uit de Redmi Serie is het 5G instapmodel van Xiaomi, het onlangs gelanceerde vlaggenschip Mi 11 is het 5G high-end-model.” – Larisse Macdonald (Xiaomi)

‘De bewuste consument is de snelst groeiende groep consumenten in Europa’

“We blijven ons richten op de bewuste consument, de snelst groeiende groep consumenten in Europa. Het verhogen van de bewustwording over de huidige uitdagingen in de value chain, het stellen van een voorbeeld over hoe het anders en beter kan én het creëren van industrie-volgers, blijven onze drie pilaren. Elke verkochte Fairphone draagt bij aan onze ambities voor een meer ethische elektronica-industrie, zorgt ervoor dat wij ons businessmodel bewijzen en draagt bij een grotere positieve impact. We zullen in 2021 blijven innoveren op gebieden als recycling en fair materials.” Bram van Campenhout (Fairphone)

‘We richten ons ook op Tech Data Renew, dat het inruilen van mobiele devices eenvoudig maakt’

“We richten ons onder meer op Tech Data Renew: een programma dat inruilen van gebruikte mobiele devices eenvoudig maakt. Het is een gebruiksvriendelijk online portal dat het volledige inruilproces regelt, van het ophalen en inspecteren van de devices tot gecertificeerde dataverwijdering (GDPR-proof) en realtime offertes, die kunnen worden beheerd met hulp van een overzichtelijk administratiesysteem.” Carl Oudshoorn (Tech Data)

‘Robuuste toestellen worden steeds vaker uitgerust met allerlei handigheden’

“Nog betere camera’s, sneller opladen en uiteraard 5G zijn de laatste nieuwigheden op het gebied van mobiel. Robuuste toestellen worden steeds vaker uitgerust met allerlei handigheden zoals aparte knoppen voor PoC (Push To Talk over Cellular) en alarmering. Deze toestellen hebben batterijen met veruit de beste capaciteit. De eerste robuuste scanners van Sonim zijn inmiddels beschikbaar.”Patrick Eijsackers (Capestone)

‘In maart komen we met het nieuwste vlaggenschip: OPPO Find X3”

“Bij OPPO focussen we op de gebruikersbehoeften. We begrijpen dat klanten onze producten elke dag gebruiken en daarom probeert OPPO de ervaring veilig, soepel en intuïtief te maken. Ook dit jaar is OPPO van plan om het assortiment verder uit te breiden, om te beginnen in maart 2021 met de nieuwste Find X3 vlaggenschip serie. Met deze premium serie hebben we speciale producten ontworpen om een nieuwe standaard te zetten voor high-end smartphones.” – Omar Al Azami (OPPO)

‘We gaan ook premium Samsung-telefoons en Apple MacBooks, iPads en Watches leveren’

“Onze missie om de milieu-impact van consumentenelektronica terug te brengen is begin dit jaar erkent door de Europese Unie. Mede op advies van de EU start Renewd met het leveren van premium Samsung-telefoons en Apple MacBooks, iPads en Watches. Allemaal met vergelijkbaar duurzaam karakter en natuurlijk een uitgebreide 24-maanden garantie. We geven producten niet alleen een tweede leven, maar we verlengen de levensduur van elektronica.” Pieter Waasdorp (Renewd)

‘Doro komt dit kwartaal met aantrekkelijke overstapformules naar eenvoudige 4G-toestellen’

“Doro gaat zich dit jaar nog meer focussen op services én op de pro-actieve ondersteuning naar de Doro-gebruikers. We blijven telecom en diensten vergemakkelijken voor de doelgroep met maximaal gebruikersgemak en ondersteuning in zowel hardware als diensten. Met het uitschakelen van het 2G netwerk van onder meer T-Mobile, komt Doro later dit kwartaal met aantrekkelijke overstapformules naar eenvoudige 4G-toestellen.” – Nick Rademaker (One Stop Mobile)

‘We richten ons op de toenemende vraag van gepersonaliseerde smartphones in de zakelijke markt’

Dit jaar richten we ons op de toenemende vraag van gepersonaliseerde smartphones in de zakelijke markt. Gigaset biedt de unieke mogelijkheid om haar innovatieve smartphones van binnen én buiten te personaliseren. Van een gravering op de achterzijde van het toestel en gepersonaliseerde verpakkingen tot geïnstalleerde bedrijfsapps, ringtones en wallpapers. De lijntjes net zo kort als de afstand tot de fabriek in Duitsland, waar de smartphones met de hoogwaardige ‘Made in Germany’-kwaliteit geproduceerd worden.” Jaap Terhaard (Gigaset)

‘We gaan operators, retailers en resellers helpen bijdragen aan een lokale circulaire economie’

“Recommerce gaat met lifecycle managementoplossingen operators, retailers en resellers helpen, zodat zij en hun klanten kunnen bijdragen aan een lokale circulaire economie. Jaarlijks halen we al meer dan 500.000 toestellen op, refurbishen deze en we geven ze een tweede leven voorzien van het Rcube ‘gold level’ keurmerk. Het overgrote deel van de producten die een tweede leven krijgen, hebben hun oorsprong in Europa. Dit gaan we op termijn volledig lokaal opzetten, binnen de Benelux.” Ab Seghrouchni (Recommerce)

‘Duurzaamheid en hygiëne zullen hot topic zijn’

“Duurzaamheid en hygiëne zullen binnen Bullit Group hot topic zijn. De rugged-toestellen worden steeds slanker en mooier, hierdoor is er meer interesse vanuit andere doelgroepen, zoals doe-het-zelvers, sporters en consumenten die in het verleden hun telefoon regelmatig hebben laten vallen. In de huidige COVID-tijd is hygiëne natuurlijk een woord dat we vaak horen. Smartphones zijn één van de smerigste apparaten waarmee we dagelijks in contact komen. In 2021 zullen we ‘s werelds eerste antibacteriële telefoons lanceren.” Thomas Kupers (Bullitt Group)

‘Dankzij de 5G-connectiviteit is content sneller dan ooit te downloaden’

“De telefoons van Sony Xperia zijn in samenwerking met de ingenieurs van Sony Alpha camera’s ontwikkeld. Het resultaat: deze toestellen zijn uitgerust met de allerlaatste innovaties op het gebied van fotografie. Daarnaast maken diverse entertainmentfuncties het toestel uitermate geschikt voor mobiel gaming, film kijken en muziek luisteren. Dankzij de 5G-connectiviteit is content sneller dan ooit te downloaden en streamen en kan je overal zonder problemen gamen, film kijken en muziek streamen.” Thorvald Kroeze (Sony)

‘We zien veel belangstelling voor onze robuuste enterprise-toestellen’

“We zien veel belangstelling voor onze robuuste enterprise-toestellen in de zorg, retail en industrie. We integrereren verschillende vendoren in onze Versity-toestellen (zoals Cisco, Microsoft, RingCentral, Mitel, NEC, Alcatel, Aruba) en met onze applicatie partners zoals IQ Messenger, Hertek, Best en Philips). Onze managementsoftware AMIE helpt bij het beheren van de mobiele toestellen. Belangrijk in ons werk: we helpen werknemers te communiceren en samen te werken. Dat zorgt ervoor dat er meer tijd en geld over blijft voor de kernactiviteiten van hun bedrijf.” Patrick van Biemen (Spectralink)

‘Binnenkort worden onze smartphones uitgerust met het Thinkshield for Mobile’

Motorola focust zich op de ontwikkeling van slimme devices voor iedereen. Binnenkort voegen we Thinkshield for Mobile aan onze smartphones toe. Hiermee garanderen we dat elke gebruiker, zowel zakelijk als privé, een zorgenvrije ervaring heeft met onze smartphones. Bijna alle nieuwe Motorola-smartphones zijn bovendien Android Enterprise Recommended. Dat label wordt door niemand minder dan Google zelf uitgereikt aan toestellen die voldoen aan hun hoge bedrijfsstandaarden.” Harold de Kort (Motorola)

‘Het wordt hoog tijd dat onze industrie zijn verantwoording neemt op het gebied van duurzaamheid’

“Ik verwacht dat de gebruikservaring eindelijk weer centraal komt te staan. Overal gaat het over 5G, maar heel veel hebben we daar het komende jaar niet aan. De gebruiker en de leverancier van de dienst (app) is veel meer gebaat bij een constante goede ervaring en die kan ook op 4G, als het geen online multiplayer game is. Daarop kun je services ontwikkelen en van services genieten. Daarnaast wordt het hoog tijd dat onze industrie zijn verantwoording neemt op het gebied van duurzaamheid en het lijkt erop dat steeds meer leveranciers dat serieus gaan nemen.” Mark Moons (Carbon Mobile)

 

Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 1

Mobiele versie afsluiten