De markt voor laptops en chromebooks is in elkaar geklapt

Kwartaalcijfers Intel laat daling van 34 procent zien

Dat er minder laptops en chromebooks worden verkocht mag duidelijk zijn. De signalen die Canalys en andere bureaus afgeven zijn te luid om genegeerd te worden. Maar wat die melden is op basis van schattingen. De echte aantallen moeten komen van de makers, beter nog van leveranciers zoals Intel.

intelMachines vs Componenten

Wie afgaat op de cijfers van HP, Dell en de andere fabrikanten heeft nooit het volledige plaatje. Dat geldt voor servers net zo als voor chromebooks of notebooks. Daarvoor is een simpele verklaring, wat deze bedrijven net als de ODMs vertellen is altijd primair gebaseerd op het aantal uitgeleverde modellen. Machines die in de magazijnen liggen als onverkoopbare voorraad zijn veel moeilijker te traceren. Door de pandemie is er ook nog het verschijnsel ontstaan van de incomplete machines. Hoewel elke fabrikant zijn uiterste best zal doen alleen complete machines van de band te laten rollen, kan dat door alle tekorten niet langer worden gegarandeerd.

Wie dat eenmaal doorheeft gaat daarom ook op zoek naar andere cijfers, om antwoord te krijgen op de vraag hoe de markt er voor staat. Intel is dan een bedrijf waarvan de cijfers zeer goed bekeken moeten worden. Net als concurrent AMD levert dat immers die ene component die in elke laptop, notebook, chromebook, desktop of server aanwezig moet zijn: de CPU.

Intel K10

Vorige week heeft Intel de cijfers over het derde kwartaal bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat de omzet 15 procent lager is dan een jaar geleden en over het hele jaar kan dat zelfs min 20 procent worden. Deze percentages maken duidelijk dat het bedrijf fors minder verkoopt. In de K10 filing staan ook vermeld waar de pijn precies zit. Die blijkt vooral in de hoek van de draagbare computers te zitten en veel minder bij de desktops.

Voor het afgelopen kwartaal geldt dat:

Notebook unit sales decreased 28% driven by lower demand in the consumer and education market segments.[…] Desktop unit sales increased 2% partially due to increased demand for Enthusiast and gaming products, while ASPs remained flat.

De eerste 9 maanden van dit jaar heeft intel 34% minder CPUs voor draagbare computers verkocht dan in 2021. Dat zal deels komen door de concurrentie van AMD, maar het is een bovenal een duidelijk signaal dat de markt fors is gekrompen. Dat blijkt ook uit de cijfers voor desktop CPUs. Het afgelopen kwartaal was er weliswaar een bescheiden plus, maar voor het hele jaar loopt men wel 9 procent achter op de aantallen van 2021

Let wel dit zijn dus de verkochte CPUs. Die zijn nog lang niet allemaal verwerkt in devices die al in de schappen bij de distributeurs of retailers liggen. Dit zegt het nodige over de productiecapaciteit van chromebooks en laptops plus andere computers voor de komende periode. Die capaciteit zal verder afnemen.

Mobiele versie afsluiten