De Hannover Messe en de onzin over IoT

Een paar dagen terug is de Hannover Messe begonnen en voor sommigen is dat het uitgelezen moment onzin te verkondigen over IT en IoT in het bijzonder. Proberen een onderscheid te maken tussen IoT en IIoT en vervolgens de geringe adoptie beklagen is daar een voorbeeld van.

also-lanceert-website-voor-iot-portfolioOp de Hannover Messe draait het nog steeds vooral om industrie. IT wordt op die beurs regelmatig als facilitator gepositioneerd. Daar is niets mis mee. Door het ontbreken van een dedicated IT beurs is dat ook de enige manier voor de organisatie nog te kunnen claimen een belangrijk podium te zijn voor IT. Ook daar is niets mis mee.

Industrial Transformation

Wat echter moeilijker te verteren valt is het thema voor dit jaar. Elke editie van de HM heeft een zo’n thema. Dat kunnen begrippen zijn die inmiddels zo zeer zijn ingeburgerd dat niemand door heeft dat ze door een reclame bureau en alleen voor dat ene event zijn bedacht. Industrie 4.0 is daar een voorbeeld van. Het thema voor 2022 is Industrial Transformation. Een term die wel wat lijkt op Industrie 4.0.

Net als die 4.0 term roept Industrial Transformation vragen op. De belangrijkste is: wat gaat er precies anders worden. Een paar jaar terug was het antwoord dat Industrie 4.0 de doorbraak zou betekenen voor edge computing en IoT op de werkvloer. Klonk mooi, maar sloeg nergens op. Het suggereert namelijk dat er tot een paar jaar terug geen computers in de buurt van industriële processen stonden en dat sensoren bij lopende banden niet voorkwamen.

Automatisering in plaats van IoT

Het enige dat is verandert sinds de kreet 4.0 is gelanceerd is dat sensoren goedkoper zijn geworden. Daardoor worden ze meer toegepast. Maar is dat de doorbraak van IoT op de werkvloer? Wie daar onderzoek naar doet zal er achter komen dat veel bedrijven wel spreken over (steeds) meer automatisering en meer computers, maar daarvoor gebruiken ze de termen IoT en Edge amper.

Voor dit jaar is dus Industrial Transformation het centrale thema voor de HM. Voorafgaand aan de opening heeft IDC, mede in opdracht van Cisco, wat onderzoek gedaan (link). Een van de conclusies is dat Industrial IoT (IIoT) maar heel weinig wordt toegepast.

Serieus onderzoek?

Is dit serieus onderzoek of is dit het stellen van de verkeerde vragen aan een verkeerde groep? Veel wijst erop dat het laatste het geval is geweest. De antwoorden zijn namelijk gegeven door medewerkers van 250 bedrijven die allemaal wisten waar IIoT voor staat. Wie beweert dat daarmee de markt goed is beschreven praat onzin. De meeste IoT in procesomgevingen wordt namelijk niet als zodanig benoemd en herkend. Het enige dat de gebruikers van machines interessert is of ze het doen en of het resultaat goed is.

Mobiele versie afsluiten