De grootste kansen en bedreigingen voor de Europese cloudmarkt

KPMG analyse met oog voor vraag- en aanbodzijde

kpmg europa cloudmarktKPMG heeft met steun van onder ander OVH een uitgebreid onderzoek gedaan naar de Europese cloudmarkt. In ruim 100 pagina’s wordt de huidige markt geanalyseerd. Dat gebeurt op een manier die voor iedereen te begrijpen is. Als lezers heeft men IT beheerders maar ook het C-level en cloudgebruikers op het oog.

Europese focus

Het onderzoek van KPMG is actueel. De impact van Covid-19 en de komst van GAIA-X zijn meegenomen. De focus is verder uitsluitend Europees. Dat zal niet verbazen, bij het lezen van de titel: “The European Cloud Market: Key Challenges for Europe and Five Scenarios with Major Impacts by 2027-2030″. Het rapport is gratis en zonder registratie te downloaden.

Vier trends

Een van de conclusies die KPMG trekt uit alle onderliggende data is dat er vier belangrijke trends zijn voor de Europese cloudmarkt. Deze kunnen zowel in het voordeel als het nadeel van bestaande Europese cloudaanbieders uitvallen.

De eerste trend die men noemt is de toenemende frictie tussen de AVG en andere regels. Dit kan volgens de auteurs leiden tot een verschuiving van gebruik van Amerikaanse hyperscale  clouds naar EU aanbieders.

Als tweede trend ziet KPMG dat de barrières om als nieuwe cloudaanbieder de markt te betreden toenemen. Dat hindert een gezonde marktontwikkeling in de EU. Waar men verder niet op ingaat is dat de EU actief optreedt tegen kartels en andere vormen van ongewenste marktdominantie.

Derde trend die genoemd wordt is de stijgende vraag naar diensten die data beschermen. Dit gaat verder dan de scope van de AVG. Die betreft namelijk alleen persoonsgegevens. Specifiek wordt gewezen op de behoefte bedrijfsdata te beschermen.

En als vierde trend noemt KPMG de economische waarde van clouddiensten, vooral SaaS.

Van trend naar scenario’s

Voortbordurend op de trends heeft KPMG vervolgens de vraag beantwoord wat de reactie hierop zou kunnen zijn. Daarbij is gekeken naar de reactie van de aanbieders, de vraagzijde en de overheden. Dat leidt tot vijf scenario’s die ook naast elkaar kunnen lopen.

Een van de meest gewaagde scenario’s daarbij is dat KPMG het voor mogelijk houdt dat de EU de cloudmarkt op een zelfde manier gaat reguleren als de telecommarkt (!). De argumenten dat te doen staan uitgebreid beschreven. Die aanpak zou meer tot een level playing field moeten leiden, waarbij ook voldoende ruimte blijft bestaan voor het kanaal.

Het verplicht opsplitsen van de hyperscalers ziet men ook als een optie. Daarbij verwijst men naar plannen in Amerika die tot hetzelfde moeten leiden. De andere scenario’s hebben als gemeenschappelijk punt dat het EU kader van wetgeving de markt “vanzelf” in beweging zal brengen.

Conclusie

Wat KPMG hier neerzet is interessant en gelukkig goed leesbaar. Het lijkt toekomstmuziek, maar is vooral een logische opsomming. Het idee dat de EU oog heeft voor de lokale aanbieders en dat er regels  moeten komen hen te beschermen zal voor menig lezer nieuw zijn.

Mobiele versie afsluiten