De geschiedenis herhaalt zich?

De toekomst is aan de 5e generatie mobiele netwerken, zo is de overtuiging. Hoewel, er zijn ook uitspraken die er op duiden dat de consumenten voorlopig 4G/LTE (Long Term Evolution) zullen blijven gebruiken. Hoe dan ook 5G gaat de markt veel brengen. Dan zullen overigens wel eerst de obstakels rondom de beschikbare frequenties moeten zijn opgelost. Dat is nog een dusdanig groot probleem dat er nog geen datum beschikbaar is voor het veilen van de beschikbare frequenties. Of de veiling weer gaat leiden tot 4G-taferelen moet de toekomst uitwijzen. Hopelijk hebben de operators en het Agentschap Telecom hiervan geleerd.

De operators hebben sowieso een uitdaging met 5G, dat hun business case aardig kan beïnvloeden. Met de komst van IoT-vraagstukken en andere nieuwe, zakelijke toepassingen neemt de behoefte aan inpandige connectiviteit nog verder toe. De nieuwste generatie mobiel internet wordt getest door 5Groningen met toepassingen in de zorg, energie, verkeer & logistiek, landbouw en leefomgeving. In het Drentse Valthermond wordt 5G getest in de precisielandbouw met IoT op een aardappelveld. Dat is in het open veld, maar ook inpandig zijn veel toepassingen te bedenken. Daartegenover zijn er in de bouw ontwikkelingen waarbij steeds meer panden uitbundig worden geïsoleerd en worden voorzien van zonwerend glas. Dus enerzijds is er meer behoefte aan meer inpandige connectiviteit en capaciteit en anderzijds wordt het steeds moeilijker radiosignalen in de gebouwen te krijgen.

Landelijke organisaties willen komen tot bundeling van deze behoefte voor hun vestigingen of binnen de keten waar zijn actief zijn. Er wordt daarbij gedacht aan het centraal inkoppelen van de signalen van de mobiele operators en deze vervolgens via eigen netwerken te distribueren naar de verschillende locaties. Als het dan ook nog locaties betreft waar ook klanten (die hun abonnement bij iedere willekeurige provider kunnen kopen) gebruik willen maken van deze voorzieningen, dan komt het Neutral Host-principe in beeld. Hierdoor kunnen alle operators inkoppelen op de centrale interface.

 Een andere ontwikkeling, die ook steeds actueler wordt als gevolg van de komst van 5G is de ‘embedded SIM’ of E-SIM. Deze technologie biedt de mogelijkheid de SIM-functionaliteit te pushen over het mobiele netwerk. Maar er zijn ook andere ontwikkelingen die de E-SIM functionaliteit zullen vereisen.

 Al deze ontwikkelingen zijn technisch mogelijk maar vragen de medewerking van de mobiele operators. En net als in de tachtiger jaren is de eerste impuls bij de operators om tegen te zijn of minimaal de ontwikkelingen te vertragen. De ervaring heeft geleerd dat een operator tijdelijk een dergelijk standpunt kan innemen, maar dat uiteindelijk de klanten krijgen wat ze willen, met deze operators of met nieuwe toetreders.

 Als de mobiele operators niet in dezelfde val willen lopen, zullen ze naar de klanten moeten luisteren. In een co-creatie situatie kunnen de mobiele operators samen met hun klanten nieuwe functionaliteiten en oplossingen bedenken waar ongetwijfeld een business case voor is te ontwikkelen. Dat is uiteraard alleen mogelijk als de mobiele operators er iets aan kunnen verdienen en voldoende mogelijkheden hebben om te investeren in onderzoek en pilots.

 Dat vraagt veel inzicht en visie. Daarom hoop ik dat de frequentieveiling voor de 5G-frequenties op een verantwoorde manier plaatsvindt, zodat er bij de operators voldoende ruimte blijft voor innovaties en nieuwe marktconcepten. Daar heeft iedereen belang bij.

Marcel Ederveen

Senior Consultant MEcom Consulting

Verbonden aan NiVo network architects

Mobiele versie afsluiten