De eerste SEC boetes voor AI washing zijn een feit

Onjuiste en misleidende verklaringen van beleggingsadviseurs over gebruik van AI

Dat de beurstoezichthouder SEC zich zorgen maakt over AI washing was al bekend. Sinds maandag weten we dat het niet bij bezorgde woorden blijft, de eerste boetes zijn opgelegd.

secDe primeur voor een AI washing boete is voor twee zogenaamde beleggingsadviseurs. Beiden beweerden AI in te zetten en zo tot betere keuzes te komen waar de klanten beter van zouden worden. Die claims zijn onderzocht en bleken niet waar te zijn.

Het vertaalde persbericht van de SEC staat hieronder integraal weergegeven. Wie denk “leuk, maar wat heb daarmee te maken” heeft nog niet helemaal door wat er speelt. Of het nu gaat om beleggingen of de prestaties van hardware. Als een claim gebaseerd is op een nieuwe feature, zoals AI, dan mag die klant er van uitgaan het het verhaal klopt.

Claims als “wast schoner bij 30 graden” zijn overal in de EU getoetst en over de jaren alleen maar afgezwakt. Logisch, want elke consumentenorganisatie kan testen of de claim klopt. Als beleggingsadviseurs beweren het beter te doen, want AI, dan zal een toezichthouder daar het bewijs van willen zien. SEC heeft vastgesteld dat er sprake was van misleiding.

En hoe zit het bij hardware? Voor elk device dat “iets” beter doet dankzij AI moet de fabrikant, importeur, distributeur of zelfs reseller de juistheid van bewering kunnen aantonen. Zo niet dan is er sprake van misleiding en dat is reden voor het ontbinden van de transactie door de klant.

Reken maar dat we de komende periode de eerste gevallen gaan krijgen dat andere diensten dan beleggingsadvies (want die sector is nu tot de orde geroepen) tot geschillen gaan leiden. AI washing kan trouwens tot meer leiden dan boetes en ontbindingen van transacties.

 

De Securities and Exchange Commission heeft vandaag een schikking aangekondigd tegen twee beleggingsadviseurs, Delphia (USA) Inc. en Global Predictions Inc., wegens het afleggen van onjuiste en misleidende verklaringen over hun vermeende gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). De bedrijven zijn overeengekomen om de aanklachten van de SEC te schikken en in totaal $ 400.000 aan civielrechtelijke boetes te betalen.

“We stellen vast dat Delphia en Global Predictions hun klanten en potentiële klanten hebben wijsgemaakt dat ze op bepaalde manieren gebruik maakten van AI, terwijl dat in werkelijkheid niet zo was”, aldus SEC-voorzitter Gary Gensler. “We hebben keer op keer gezien dat wanneer nieuwe technologieën opduiken, ze zowel buzz van beleggers als valse beweringen door degenen die beweren die nieuwe technologieën te gebruiken, kunnen creëren. Beleggingsadviseurs mogen het publiek niet misleiden door te zeggen dat ze een AI-model gebruiken terwijl dat niet zo is. Dergelijk AI-wassen schaadt beleggers.”

“Nu steeds meer beleggers overwegen om AI-tools te gebruiken bij hun beleggingsbeslissingen of besluiten om te beleggen in bedrijven die beweren de transformerende kracht ervan te benutten, willen we hen beschermen tegen degenen die zich bezighouden met ‘AI washing'”, aldus Gurbir S. Grewal, directeur van de SEC Division of Enforcement. “Zoals de handhavingsacties van vandaag duidelijk maken aan de beleggingssector – als u beweert AI te gebruiken in uw beleggingsprocessen, moet u ervoor zorgen dat uw beweringen niet onjuist of misleidend zijn. En openbare emittenten die beweren dat ze AI gebruiken, moeten ook waakzaam blijven voor soortgelijke onjuiste beweringen die van wezenlijk belang kunnen zijn voor de beleggingsbeslissingen van individuen.”

Volgens het bevel van de SEC tegen Delphia heeft het in Toronto gevestigde bedrijf van 2019 tot 2023 onjuiste en misleidende verklaringen afgelegd in zijn SEC-dossiers, in een persbericht en op zijn website met betrekking tot zijn vermeende gebruik van AI en machine learning die klantgegevens in zijn beleggingsproces verwerkte. Volgens het bevel beweerde Delphia bijvoorbeeld dat het “collectieve gegevens aan het werk zet om onze kunstmatige intelligentie slimmer te maken, zodat het kan voorspellen welke bedrijven en trends op het punt staan het groot te maken en daarin te investeren vóór alle anderen”. In de beschikking wordt vastgesteld dat deze beweringen onjuist en misleidend waren omdat Delphia in feite niet over de AI- en machine-learningcapaciteiten beschikte die het beweerde. Het bedrijf werd ook beschuldigd van het overtreden van de Marketingregel, die, onder andere, verbiedt een regist

Het bedrijf werd ook beschuldigd van het schenden van de Marketing Rule, die een geregistreerde beleggingsadviseur onder andere verbiedt om een advertentie te verspreiden die een onware verklaring van een materieel feit bevat.

In het bevel van de SEC tegen Global Predictions stelde de SEC vast dat het in San Francisco gevestigde bedrijf in 2023 onjuiste en misleidende beweringen deed op zijn website en op sociale media over zijn vermeende gebruik van AI. Het bedrijf beweerde bijvoorbeeld ten onrechte de “eerste gereguleerde AI financieel adviseur” te zijn en gaf een onjuiste voorstelling van zaken over het feit dat zijn platform “deskundige AI-gestuurde voorspellingen” bood. Global Predictions overtrad ook de Marketing Rule door ten onrechte te beweren dat het diensten aanbood voor het oogsten van fiscale verliezen en nam een ontoelaatbare aansprakelijkheidsafdekkingsclausule op in haar adviescontract, naast andere overtredingen van de effectenwetgeving.

Zonder de bevindingen van de SEC toe te geven of te ontkennen, stemden Delphia en Global Predictions in met de vaststelling dat zij de Advisers Act hadden overtreden en werden zij veroordeeld tot censuur en tot het staken en gestaakt houden van de overtreding van de ten laste gelegde bepalingen. Delphia stemde ermee in om een boete van $ 225.000 te betalen en Global Predictions stemde ermee in om een boete van $ 175.000 te betalen.

Het SEC Office of Investor Education and Advocacy heeft een Investor Alert uitgegeven over kunstmatige intelligentie en beleggingsfraude.

 

Mobiele versie afsluiten