De cloud zet de resellermarkt op zijn kop

Cloudcomputing, zo lijkt het, heeft de hele IT-branche in de greep. Deze technologie heeft nogal wat consequenties. Zo profiteren eindgebruikerorganisaties van meer flexibiliteit en een beter inzicht in kosten dankzij het abonnementsmodel. Daarnaast hoeven zij minder tijd te besteden aan zaken als security en de eigen IT-roadmap, omdat dat in principe de taak is van de cloudleverancier.

Voor de resellermarkt zijn er heel andere gevolgen. In de eerste plaats is dat de beperktere rol van de logistiek. Resellers zijn traditioneel kampioenen in logistiek. Wie erin slaagde om een groot aantal klanten heel efficiënt en effectief te voorzien van IT-middelen kon zich onderscheiden in een zeer competitieve markt. De cloud maakt dit proces minder relevant, alleen al omdat het aantal individuele klanten terugloopt. Zij nemen immers in toenemende mate clouddiensten af en bouwen hun on premise-infrastructuur langzaam af. Dat betekent ook dat serviceorganisaties zich nu al moeten afvragen wat dit betekent voor hun dienstverlening. Ook zij komen uit een traditioneel model van on premise-diensten bij verschillende individuele klanten.


Kennis


De cloud zorgt er ook voor dat specialistische (legacy)kennis bij de reseller minder belangrijk wordt. Naarmate diensten zich concentreren bij zeer geavanceerde en gespecialiseerde datacenters concentreert zich daar ook de kennis. Een organisatie blijft uiteraard geïnteresseerd in wat een clouddienst doet, maar zal zich nauwelijks nog druk maken over hoe de dienst technisch in elkaar zit. Dat zorgt er onder meer voor dat resellers in toenemende mate een adviesrol krijgen en mee moeten kunnen praten met de business over de zakelijke doelen van de organisatie. Resellers krijgen een andere rol: waren zij voorheen de representant van de vendoren en gericht op het maken van een marge op IT-resources, nu vertegenwoordigen ze de eindklant in de richting van de vendoren en zoek ze naar de beste oplossingen voor een bepaald businessuitdaging.

Deze ontwikkeling is al langer gaande, maar krijgt door de cloud een extra steun in de rug.

Mobiele versie afsluiten