De 6 pluspunten van ISO 27001 voor een IT dienstverlener

internet-itBij elke IT dienstverlener komt de ISO 27001 wel eens ter sprake. Bedrijven verspreiden persberichten over het behalen van het certificaat. Klanten kunnen het gebruiken als selectiecriterium voor een IT dienstverlener. Dit artikel geeft beknopt in 6 punten aan wat de meerwaarde van een ISO 27001 is.

ISMS

Om een certificaat volgens ISO / IEC 27001 te krijgen, moeten ondernemers een betrouwbaar informatiebeveiligingsbeheersysteem opzetten en de bijbehorende processen gedetailleerd documenteren. Voor dat systeem, ISMS, is het gebruikelijk externe consultants in te huren.

Zes voordelen voor de IT dienstverlener

De voordelen van een gestandaardiseerde aanpak voor het beheer van gevoelige gegevens liggen voor de hand. Dit zijn de zes duidelijkste pluspunten voor een IT dienstverlener.

  1. Gestructureerd identiteitsbeheer bepaalt wie welke gegevens mag beheren, lezen of verwijderen. Structuur en duidelijke regels verkleinen ook de kans op veiligheidskritische incidenten als gevolg van onzorgvuldige omgang met de gegevens.
  2. Een gestandaardiseerd proces is de basis om efficiënter en sneller te werken. Dit scheelt veel tijd en geld in administratieve processen.
  3. Het verkleint de kans van succesvolle van hackaanvallen op een bedrijf. Uit veel meldingen blijkt namelijk dat cyberaanvallen aanzienlijk meer kans op succes hebben bij bedrijven die te weinig met het onderwerp informatiebeveiliging omgingen en daarom ook geen dergelijke gestandaardiseerde processen voor detectie, preventie en afweer hanteren.
  4. Een informatiebeveiligingsbeheersysteem dat is gecertificeerd volgens ISO / IEC 27001, is de basis voor betrouwbare probleem- en bedreigingsdetectie. Dankzij de aangepaste processen en de daarbij behorende kwaliteitszorg implementeert men zo een continu verbeterproces in het bedrijf.
  5. Bovendien is niet elke IT dienstverlener gecertificeerd volgens ISO 27001. Dat biedt de kans op een duidelijk concurrentievoordeel. Met het certificaat bewijst de ondernemer niet alleen dat hij zorgvuldig omgaat met zijn eigen gegevens, maar ook met die van zijn klanten.
  6. ISO 27001 wordt wereldwijd erkend. Ook buiten aanbestedingstrajecten is het steeds vaker een vereiste. Aanbieders van diensten moeten immers kunnen aantonen dat de hele keten, waar zij deel van uitmaken, veilig met informatie en data omgaat. De ISO 27001 is daarvoor zeer geschikt, helemaal als er ook met buitenlandse partijen wordt gewerkt.
Mobiele versie afsluiten