Datacenter update: nieuws uit de EU en Amerika

Vorige week heeft een aantal datacenter exploitanten en hyperscalers in de EU  aangegeven meer werk te maken van een CO2 neutrale bedrijfsvoering. Dat nieuws kreeg buiten de landsgrenzen meer aandacht dan in Nederland. Wat helemaal niet is opgevallen is de melding dat Microsoft de grootste huurder van nieuwe datacenter capaciteit in Amerika is.

CO2 neutraal in Europa

De melding dat datacenters in Europa streven naar een CO2 neutrale businesscase heeft niet tot vuurwerk geleid. Voor de reguliere pers is de sector te weinig interessant en het onderwerp weinig vernieuwend. Daarnaast maakt de lijst met namen amper indruk, wat weer deels komt omdat dit type bedrijven weinig bekend is.

Daarmee is niet gezegd dat de actie onbelangrijk is. Waar de sector nu mee komt is logisch en ook hard nodig. De EU heeft klimaatdoelstellingen voor 2030. Iedereen moet een steentje bijdragen. Grootgebruikers van stroom voorop. Datacenters zijn grootgebruikers dus die moeten in beweging komen.

Iedere kenner van de sector weet verder dat er op de achtergrond nog iets meespeelt waardoor de sector om in beweging te komen. Zonder betere businesscase rond energie en CO2 wordt het wel erg lastig voor dit soort bedrijven uit te breiden. Of anders gezegd: wat Amsterdam en de Haarlemmermeer hebben gedaan was een eerste stap. Het is er een die ook elders in de EU door de politiek met veel interesse is gevolgd.

Het is daarom onvermijdelijk dat datacenters versneld “iets” gaan doen om te sturen op een CO2 neutrale operatie. Dat zullen ze op individuele basis doen. Men blijft immers concurrenten en de oplossing zal per locatie anders kunnen zijn.

De toegevoegde waarde van de verklaring van vorige week moet daarom vooral gezien worden als een signaal naar Brussel. De sector geeft aan wat CO2 neutraal betreft op een lijn te zitten. Dat klinkt mooi en menig politicus en ambtenaar in Brussel (Berlijn, Parijs of Den Haag) zal het weten te waarderen. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat er datacenters zijn die niet vertegenwoordigd zijn door partijen die in de verklaring genoemd worden. Wat dat betreft blijft de sector nog steeds minder georganiseerd dan “oudere” bedrijfstakken.

Datacenterhuur in Amerika

En terwijl in de EU de datacenters laten zien dat ze werken aan een duurzame business is dat in Amerika nog steeds veel minder aan de orde. In deze voorspelling  de Amerikaanse datacentermarkt voor het jaar 2021 komt het begrip “carbon footprint” maar een keer voor. En dat dan nog door de melding dat de enterprise datacenters en hyperscalers dat zullen verbeteren door meer gebruik te maken van “renewable energy”. Die voorspelling is naar Nederlandse begrippen vreemd. Er is hier bijna geen enkel datacenter dat niet geheel op groene stroom draait.

Wat verder in dat zelfde overzicht van de Amerikaanse markt staat en ook de moeite van het vermelden waard is. In 2020 was Microsoft, naar capaciteit gerekend, de grootste huurder van datacenter ruimte kris kras door Amerika. Als iets de impact van het thuiswerken duidelijk maakt is dat het wel.

Mobiele versie afsluiten