Datacenter nieuws van Vantage en Alibaba

datacenter vantage milaanHet datacenter gerelateerd nieuws in Nederland lijkt de laatste periode beperkt tot een melding over nieuwbouw door Interconnect en een melding van Equinix. Dat lijkt minder dan een jaar geleden. Buiten Nederland is er nog duidelijk veel meer aan de hand waarover de pers wordt geïnformeerd. Hieronder twee meldingen van vorige week.

Vantage kiest voor secundaire DCs in Europa

Vorige week heeft het Amerikaanse Vantage de communicatie voor het nieuwe datacenter nabij Milaan in een hogere versnelling gezet. Buiten de noord Italiaanse stad laat het een campus datacenter bouwen. Oplevering van de eerste fase is gepland voor begin volgend jaar. De capaciteit is aangegeven met zowel 32MW als 64MW. In ieder geval is het per fase I een datacenter met een gescheiden stroomtoevoer door twee leveranciers.

Vantage noemt Milaan een van de beste cloud locaties van Europa. Het is waarschijnlijk beter te spreken over een van de beste secundaire datacenter locaties op het continent. Het bedrijf heeft een sterke voorkeur voor dat soort plekken. Frankfurt (55MW) is de enige primaire (FLAP) markt waar het over communiceert. De andere plaatsen waar het laat bouwen zijn Berlijn (64MW) Warschau (64MW) en Zurich (40MW).

Dit zijn allemaal regio’s die gelden als de secundaire DC markt. Elk van de campussen die het laat bouwen hebben een capaciteit die overeenkomt met wat CyrusOne nabij Haarlem kan leveren. De lokale pers in de regio’s waar Vantage actief is schrijft inmiddels wat vaker over de bouw en uiteraard ook de bekende problemen. Op dit moment zijn Frankfurt en Zurich de twee locaties waar het schipperen wordt met de stroomvoorziening.

Alibaba gaat voor liquid cooling

Stroomvoorziening staat ook centraal in het nieuws over het datacenter van Alibaba in Hangzhout. De Chinese gigant laat echter weten zich geen zorgen te maken over de aanvoer van stroom. Het nieuwe datacenter wordt namelijk geheel uitgevoerd op basis van immersie koeling (immersion liquid cooling).

Door de kiezen voor deze koeling van de hardware zegt Alibaba tot 70 procent op het stroomverbruik te kunnen besparen. Foxconn en Kaori Heat Treatment zouden verantwoordelijk zijn voor de benodigde chassis en dergelijke. Het laatste bedrijf is in Europa wellicht minder bekend. Het werkt samen met het Spaanse Submer dat net als Foxconn deel uitmaakt van de OCP community. Het datacenter zal na oplevering 160 containers tellen. De eerste 40 zijn al geplaatst.

Mobiele versie afsluiten