Data Pro Code van NLdigital – eerste AVG gedragscode goedgekeurd door AP

Algemene verordening gegevensbescherming (avg), helpdesk juridisch, vertrouwen

NLdigitalDe Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de Data Pro Code van branchevereniging NLdigital goedgekeurd. De gedragscode is bedoeld om bedrijven in de digitale sector te helpen om aan de verplichtingen uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) te voldoen. De Data Pro Code is de eerste gedragscode onder de AVG die de AP heeft goedgekeurd.

De goedkeuring werd officieel gemaakt tijdens een digitale sessie met betrokkenen vanuit NLdigital, de AP  en organisaties die hebben bijgedragen aan het ontwikkelingsproces van de Data Pro Code. De actuele versie van de code is te raadplegen via www.nldigital.nl/data-pro-code.

Goedkeuring geeft code meer gewicht

In de AVG staat dat je aan goedgekeurde gedragscodes bepaalde waarborgen kunt ontlenen. Daardoor kun je stellen dat het besluit tot goedkeuring een juridische status heeft. Als een bedrijf erbij aangesloten is, dan kun je het meenemen als element bij de selectie. Monique Verdier, vicevoorzitter bij de AP: “Vandaag hebben we de Data Pro Code goedgekeurd en daarmee is het een feestelijke dag. Een gedragscode is namelijk van grote waarde voor privacy. Mensen vertrouwen gegevens door aan organisaties, en die vertrouwen ze toe aan de digitale sector. En als dat goed is ingericht, profiteren heel veel mensen daarvan. We zijn blij dat NLdigital het initiatief heeft genomen om deze gedragscode op te stellen en we zetten hier graag het stempel van de AP op. Hiermee krijgt de code meer gewicht. Wij keuren een code namelijk alleen goed als het écht een praktische uitwerking is van de Avg en we vinden dat NLdigital daar heel goed in is geslaagd.”

Kers op de taart

Lotte de Bruijn, directeur NLdigital: “Al voor de introductie van de Avg in mei 2018 hielpen de juristen van onze vereniging onze achterban zich voor te bereiden op de nieuwe wetgeving. Al snel bleek dat het nodig was om de Avg te verduidelijken en bedrijven concrete handvatten te geven om hun zaken goed te regelen. Zodoende ontstond deze Data Pro Code. Inmiddels houden honderden bedrijven in de digitale sector zich aan de gedragscode. We zijn er trots op dat de AP ons harde werken nu ook beloont met een definitieve goedkeuring! Dit helpt de sector en daarmee bovenal ook de gebruikers van ICT-producten en diensten.”

In gesprek met de AP

Sinds de introductie van de Data Pro Code zijn NLdigital en de AP in gesprek gegaan om de code te optimaliseren. Verdier: “We hebben over de hele linie goed met elkaar geschakeld vanuit onze eigen rol. Door het gesprek met NLdigital als branchevereniging konden wij vanuit de theorie van de Avg, naar de praktijk gaan kijken. En natuurlijk was het ingewikkeld omdat het nieuw was, maar we zijn blij met het eindresultaat.”
De Bruijn: “De insteek was natuurlijk om onze code formeel te laten goedkeuren. Maar omdat we de eerste branche zijn die een gedragscode liet goedkeuren, hebben we gedurende de gesprekken ook de AP kunnen helpen met het inrichten van het goedkeuringsproces. Voor beide partijen was dit dus een bijzonder proces en met een resultaat waar we trots op kunnen zijn.”

Toezicht op gedragscode

Binnenkort wordt het toezichthoudend orgaan dat toezicht houdt op de Data Pro Code opgericht. Momenteel is NLdigital in afwachting van uitsluitsel over de criteria voor dit toezichthoudend orgaan, die de AP voor het einde van het jaar verwacht. Het toezichthoudend orgaan controleert de naleving van de gedragscode, beoordeelt of aangesloten partijen in aanmerking komen om de gedragscode toe te passen en behandelt klachten over inbreuken op de gedragscode.

 

Mobiele versie afsluiten