Cybersecuritydag TNO: samenwerking en innovatie essentieel

Marktdag Cybersecurity 2023-foto 1-400300Onze samenleving draait bijna volledig op digitale processen en systemen met alle voordelen van dien. Daar tegenover staan grote risico’s door het groeiend aantal cyberaanvallen. Systemen worden volledig onverhoeds uit het niets aangevallen. Daarop razendsnel kunnen reageren, of liever nog bijtijds detecteren, bezorgt ons steeds meer hoofdbrekens. Tijdens de Cybersecurity Marktdag van TNO in Den Haag, leerden bedrijven, overheden en kennisinstellingen van elkaars aanpak en ervaringen.

Het evenement bood een samenhangend inzicht in de uitdagende wereld van cybersecurity met een reeks interactieve presentaties, live demo’s en verrijkende discussies met vakgenoten.

Autonome systemen

Berry Vetjens, de marktdirecteur ICT, Strategy and Policy van TNO, trapte de middag af met de lancering van de paper ‘Checkmate, cybersecurity?’. In de visie van TNO is afdoende beveiliging tegen cyberaanvallen alleen nog mogelijk door autonome systemen waarin kunstmatige intelligentie (AI) de drijvende kracht is. Het detecteert inbraken in een zeer vroeg stadium, bedenkt binnen milliseconden adequate maatregelen en slaat de aanval af terwijl de bedrijfsprocessen volledig intact zijn gebleven. Volgens Vetjens moet Nederland vol op zo’n systeem van systemen inzetten.

Geen tijd te verliezen

Dit leidde de deelnemers naar het thema van de dag: het waarborgen van beveiliging in een vergaand geautomatiseerde wereld. Gaan we naar systemen waar geen mens meer aan te pas komt? Volgens TNO zijn die onvermijdelijk en zullen onderzoeksinstellingen, bedrijfsleven en overheid de handen ineen moeten slaan om deze systemen te ontwerpen. Er is geen tijd te verliezen.

Cybersecurity in de auto-industrie

De deelnemers kregen een exclusieve kijk in de laatste trends en doorbraakinnovaties op het gebied van cybersecurity, waar TNO samen met partners aan werkt.

Zo belichtten Gerard Doll van RDW en Yoram Meijaard van TNO de complexe cybersecurity uitdagingen van de auto-industrie. Yoram presenteerde de position paper ‘Cybersecurity in the Automotive Domain’ dat veiligheid in het digitale domein op systeemniveau voor deze sector behandelt. De huidige slimme mobiliteitsconcepten draaien vrijwel volledig op data en connectiviteit, waardoor cyberbeveiliging een essentiële voorwaarde is voor acceptatie en succes.

Voorbereiden op de quantumcomputer

Vincent Dunning van TNO en Sander Dorigo van Fox-Crypto gingen in op het in april gepresenteerde ‘PQC migratiehandboek’ dat organisaties helpt zich voor te bereiden op de komst van de quantumcomputer. TNO heeft het handboek samen met het CWI samengesteld in opdracht van de AIVD. Het biedt organisaties concrete handvatten om het risico te minimaliseren dat quantumcomputers straks cryptografie kunnen kraken.

Samenwerking in cybersecurity

De kracht van internationale samenwerking kwam aan bod in de presentatie van Nikolaos Papakonstantinou van onderzoeksinstelling VTT Finland en Reinder Wolthuis van TNO over het OpenSoc Initiative.

Ook het ‘Project Deception Fleet’, gepresenteerd door Fred van den Heuvel van CounterCraft en Swarna Kumarswamy-Das van TNO, benadrukt de noodzaak van samenwerking en het delen van dreigingsinformatie bij cyberaanvallen.

Preventieve maatregelen

In de sessie ‘How do we get (Dutch) organizations to take protective measures?’ presenteerden Julius Offers van Digital Trust Cente en Rick van der Kleij van TNO de bevindingen van een grootschalig onderzoek onder bedrijven naar het gebruik van cybersecuritymaatregelen door ondernemers. De discussie spitste zich toe op de vraag waarom sommige groepen niet de nodige maatregelen nemen en welke rol de overheid hier kan spelen.

TNO’er Stefan van den Berg gaf een workshop over de inzet van privacy-enhancing technologies om het witwassen van geld te detecteren.

Kwetsbaarheden detecteren

Het belang van het ‘Detecteren van onbekende kwetsbaarheden in software’ werd onderstreept door Ron Verbossen van Secura en Stijn Walravens van TNO. Zij lieten zien hoe de technologie evolueertdie beveiligingszwaktes opspoort. Het ontdekken van onbekende kwetsbaarheden in software is complex, maar onontkoombaar voor bedrijven in met name de hightech industrie.

Kunstmatige intelligentie

Yori Kamphuis van TNO gaf een keynote-presentatie over het ‘Framework on AI Security Criteria’, wat aansloot bij het overkoepelende thema van beveiliging in een wereld waarin kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol speelt.

Veilige digitale toekomst

De marktdag liet niet alleen zien hoe TNO fundamentele kennis omzet in concrete toepassingen voor bedrijven en overheden, maar onderstreepte ook de essentie van samenwerking en innovatie in het streven naar een veilige digitale toekomst.

Mobiele versie afsluiten