Corona veroorzaakt veroorzaakt op de lange termijn een nog krappere arbeidsmarkt voor de ICT/ telecom sector

Door Mark Haaksman, management consultant

Het aantal besmettingen lijkt weer te stabiliseren waarmee de tweede golf langzaamaan haar einde komt, maar de crisis is nog niet voorbij. Dit fenomeen levert op verschillende niveaus grote uitdagingen op. Enerzijds doordat er door het toegenomen thuiswerken een groter wordende druk op bestaande infrastructuren levert, anderzijds omdat er op dit moment studievertraging voor vele toekomstige arbeidskrachten in ICT en Telecom ontstaan.

Onze observatie heeft met laatste uitdaging te maken. Vanwege de Covid-19 crisis is er in de afgelopen maanden een groot tekort ontstaan aan stageplekken voor studenten. Veel ICT-bedrijven kampen met problemen door het COVID-19 virus, of het komt door drukte, te weinig werk of simpelweg te weinig capaciteit op de werkvloer. Eén ding is zeker, ICT studenten hebben het er dit jaar niet makkelijk mee en lopen een grote kans studievertraging op te lopen door deze crisis.

Een goed voorbeeld om deze uitdaging te illustreren is Bas van Os (21). Bas studeert Network Systems & Engineering(NSE) aan de Haagse Hogeschool in Delft. Bas heeft een erg goed beeld over wat hij in de toekomst met de studie wil bereiken. Hij wil namelijk de netwerk sector in en oogt op het behalen van zijn CCNP tijdens zijn afstudeerstage. Vorig jaar heeft hij ondanks alles goed afgerond en hij had voor het komende jaar zijn verplichte stage geregeld, wat door de effecten van Covid-19 pijnlijk vertraagd is. De studie achterstand die Bas oploopt is helaas niet te overzien, samen met vele andere studenten. Natuurlijk zetten zij alle (social) kanalen in om een nieuwe stage te vinden maar helaas blijken veel stage bedrijven te kampen met de Covid-19 effecten.

De ICT-sector groeit al jaren exponentieel en wanneer de Corona crisis aan haar einde komt zal er nog meer vraag zijn naar personeel. Juist die mankracht, het personeel dat na Covid-19 nodig gaat zijn, zit nu op school en kan geen stageplekken vinden. Waardoor zij niet op tijd klaar kunnen zijn om te werken in de ICT wanneer dit noodzakelijk is. Hieruit volgt mijn oproep naar alle ICT-bedrijven, probeer plek te maken voor stagiaires zodat wij samen uit deze crisis komen.

 

Mobiele versie afsluiten