Context over 2024 IT omzet via Europese distributeurs

Vraagtekens bij redenen voor groei

Context heeft recent bekend gemaakt dat het een groei van 2,6 procent van IT verkopen via distributeurs voor mogelijk houdt. Voor deze groei zouden twee factoren verantwoordelijk zijn: AI en de productverversingscyclus van hardware.

AI van stal gehaald

grafiek trend koersHet eerste aan het persbericht opvalt is dat ook nu weer AI van stal wordt gehaald. Hoe een nieuwe kantoor desktop, monitor of printer door AI beter is dan een voorganger blijft onduidelijk. Dat bij servers en storage AI tot meer vraag kan zorgen is eerder te begrijpen. AI heeft meer rekenkracht en opslag nodig.

De andere reden voor groei zou zijn dat bedrijven hardware vervangen heet de productverversingscyclus. Die is  overschreden, dus men zou moeten gaan vervangen. Context bedoelt hiermee dat hardware die voorheen na 4 jaar werd vervangen nu na 5 of 6 jaar toe is aan vervanging.

Er zijn echter redenen te geven waarom dat verhaal voor delen van de Europese markt niet zal opgaan. Zolang er geen sprake is van een gedwongen overstap naar Windows 11 kan langer met bestaande desktops en laptops worden gedaan. De prijzen van nieuwe hardware zijn ook een rem voor het aanschaffen van nieuw materiaal. Wie nieuwere hardware nodig heeft kan steeds makkelijker terecht aanbieders van refurbished en een deel daarvan kan zelfs via distributeurs worden geleverd.

Optelsom

Wie kijkt naar de cijfers die Context deelt ziet dat de genoemde omzetgroei de optelsom is van alle IT categorieën en accessoires. De meeste groei van de omzet zou zitten bij de verkoop via distributeurs van grote schermen. Totaal onduidelijk is hoe belangrijk dat deel van het aanbod is voor de complete omzet van een distri of reseller.

Mobiele versie afsluiten