Context: “De Europese IT resellers zijn positief”

Rapport met deels verouderde data zonder input Nederlandse markt

IT-resellers in Europa zijn overwegend positief over de toekomst. Dat schrijft IT-marktonderzoeksbureau Context in een rapport dat eerder deze maand verscheen. Nederland en België zijn wederom niet meegenomen, dus de bevindingen zijn in het beste geval nice-to-know.

De claim van Context is gebaseerd op de mening van ruim 5.300 B2B- en B2C-resellers in Europa (*), Turkije en Zuid-Afrika. Van deze groep verwacht 62% dat hun bedrijf de komende 12 maanden beter zal presteren. In 2021 dacht 67% dat. Het sentiment is dus lager, maar minder laag dan voor andere sectoren. Ongeveer een kwart denkt dat er volgend jaar geen verandering komt en 10% rekent op slechtere prestaties.

De data voor deze rapportage is verzameld in april-juli. De oorlog van Rusland tegen Oekraïne was al een paar maanden bezig, de stijgende inflatie en energiekosten waren evenzo duidelijk. Context meldt niet dat deze twee factoren vooral vanaf de zomer sterk zijn toegenomen. Tot julie waren ook de cijfers van smartphone makers en de kolossen zoals HP en Dell nog niet bekend. Het is dus mogelijk dat het sentiment inmiddels iets meer is afgenomen.

Voor B2B-resellers zijn cloudproducten en -diensten het belangrijkste investeringsgebied in het komende jaar: bijna 50% zegt van plan te zijn hierin te investeren, net als in de afgelopen vier jaar.

Het aantal respondenten dat van plan is te investeren in netwerken, cyberbeveiliging en managed print services is echter opvallend gestegen ten opzichte van vorig jaar. Bij cyberbeveiliging volgt de groei de trend die in de verkoopgegevens van Context is waargenomen.

In de B2C-ruimte is meer dan 65% van plan het komende jaar te investeren in pc’s, ondanks de afnemende consumentenvraag en voorraadproblemen: een geruststellend teken van vertrouwen in de markt. Componenten, HDD’s/SSD’s en printers waren dit voorjaar populairder dan vorig jaar. Maar ook hier geldt dat pas sinds een paar maanden daarover echt slechte prognoses van fabrikanten de markt bereiken.

(*) Europese landen: Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Baltische staten, Scandinavië, Portugal en Polen.

Mobiele versie afsluiten