Column Gert-Jan Duis: Ik vind daar iets van 

Taal is voortdurend in ontwikkeling, en we pakken nieuwe taal op alsof het de meest besmettelijke nieuwe corona-variant is. Mijn pubers vinden alles ‘tantu ziek’ (heel gaaf) of ‘kaulo gaar’ (mega waardeloos), maar ik wil het hier hebben over de volwassen variant.

foto-Gert-Jan-2021-400pxZinsnedes die in kantorenland geruisloos en overal opduiken en waarvan het lijkt alsof ze er altijd al zijn geweest. Frases die leiders typeren. Eentje spant daarbij anno 2023 de kroon. In heel Nederland gaat ‘ie al bij menig directieoverleg over tafel: ‘Ik vind daar iets van…’

Het zijn niet zomaar vijf woorden. Het is een statement.

‘Ik vind daar iets van’, komt uit de mond van een onafhankelijke geest. Iemand met de borst vooruit, die tegen de stroom in durft te zwemmen en de status quo op z’n kop zet. Het is de charismatische ziel die zich niet laat beïnvloeden door social media of fake news. Het is de kop boven het maaiveld durven uitsteken. Het ‘iets’ in ‘daar vind ik iets van’ staat symbool voor een visie. De details zijn ballast en ondergeschikt. Het is het masterplan dat leidt naar het licht. En jij hebt het voorrecht van de wijsheid te mogen proeven.

Maar achter de frase schuilt ook een verongelijkte sulligheid. Eentje met een hoog ‘bokkenpruik-gehalte’. ‘Ik vind daar iets van’ komt uit de mond van iemand die z’n punt niet heeft weten te maken en overruled is. Iemand die in een hoek loopt te mokken en een pruillip trekt. De argumenten zijn lachend weggewuifd door collega’s die nu geschouderd en luid zingend alvast vooruitlopen. Daarachter blijft iemand die niet kan wachten totdat het misloopt om vervolgens het opgeheven vingertje te kunnen trekken. Het ‘iets’ in daar ‘daar vind ik iets van’, is een losse flodder. Een vage suggestie van een visie. Gebakken lucht in een charismatisch jasje van twijfelachtige motieven.

Als je ‘ik vind daar iets van’ goed wilt toepassen, let dan op je lichaamstaal. Laat na de zin een korte stilte vallen en kijk alsof je de oceaan aftuurt op zoek naar land. Maak geen oogcontact en kijk over het publiek heen. Voorkom te allen tijde dat je naar beneden, naar je borst, kijkt. Want dan ben je als de verwende kleuter die zijn Nintendo niet krijgt. Straf een kritische vraag af met een dodelijke blik of een nietszeggende, maar doeltreffende oneliner.

Het gaat je ver brengen.

Maar ik vind er wel iets van.

 

Gert-Jan Duis is HR Country Lead bij HSO. Hiervoor werkt hij o.a. bij TD Synnex en Ingram Micro. Altijd staat voor hem de mens centraal. 

(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nr 03)

Mobiele versie afsluiten