Column Fred Streefland

Security Dilemma: 2 ton of 2 miljoen?

De echte vraag is natuurlijk of het management bereid is om serieus te investeren in een effectieve CISO (met mandaat) en een salaris te betalen van 200.000 euro. Of dat een organisatie bereid is het risico te nemen dat het niet wordt aangevallen met ransomware met een financiële impact die tien keer zo groot kan zijn.

fred-streefland 400
Fred Streefland (Hikvision)

Helaas blijkt dat nog teveel bedrijven kiezen voor het risico, waardoor ze ‘succesvol’ worden aangevallen met ransomware. Een effectieve CISO (met mandaat) garandeert helaas niet dat de organisatie niet wordt aangevallen, maar het geeft wel een goed verhaal bij een aanval, omdat dan alles is gedaan aan het voorkomen ervan.

Investeren

Daarnaast is de kans om slachtoffer te worden van ransomware ook aanzienlijk kleiner, want cybercriminelen zoeken meestal de makkelijkste weg om geld te verdienen. Een organisatie die niet serieus heeft geïnvesteerd in cybersecurity en geen effectieve CISO (met mandaat) heeft aangesteld, is veel eenvoudiger te ‘hacken’ dan een organisatie zonder CISO.

CISO met mandaat

Maar wat is nu ‘een effectieve CISO (met mandaat)’? Dit is iemand die verantwoordelijk is voor het managen van de (digitale) businessrisico’s, zodat de organisatie ongestoord de ‘core business’ kan uitvoeren. De CISO is aangesteld door het management. Hij, zij moet rechtstreeks adviseren en heeft ook mandaat (100% support en bijbehorend budget) voor het ontwikkelen, uitvoeren en monitoren van de cybersecurity-strategie.

Geen dilemma maar keuze

En ja, een dergelijke ervaren CISO kost nu eenmaal geld en vereist een serieuze investering. Maar een goedbetaalde CISO is nog altijd tien keer goedkoper dan een succesvolle ransomware-aanval. En dan heb ik het alleen nog maar over de financiële impact.

Fred Streefland is werkzaam als Senior Director Cybersecurity EMEA bij Hikvision. Hiervoor werkte hij onder meer bij Defensie, IBM, Accenture en vervulde verschillende CISO-functies. Voor zijn huidige functie was hij werkzaam als CSO bij Palo Alto Networks.

 

(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPro Magazine nummer 1)

Mobiele versie afsluiten