Colt en Getlink voorzien Kanaaltunnel van nieuw glasvezelnetwerk

Colt en Getlink gaan de Kanaaltunnel voorzien van nieuwe dark fibre- en dataverbindingen. Het Colt IQ Network zorgt voor een overdrachtscapaciteit van meerdere Terabits per seconde per glasvezelpaar.

Getlink beheert de infrastructuur van de Kanaaltunnel via zijn dochteronderneming Eurotunnel. De 25-jarige overeenkomst zal hen tijdens de looptijd minimaal 185 miljoen euro aan omzet opleveren. Meer dan een derde hiervan wordt gerealiseerd in de eerste vijf jaar.

Colt verzorgt de installatie en exploitatie van het IQ Network, in overeenstemming met de veiligheidsrichtlijnen die gelden voor de Kanaaltunnel. Getlink neemt het onderhoud op zich. Colt zal het glasvezeltraject van de Kanaaltunnel van Getlink volledig commercialiseren. Het zal daarnaast de interne telecomcapaciteit opvoeren van de onderzeese infrastructuur van Getlink.

Contracten dark fibre vervallen

De contracten voor de dark fibre-verbindingen die in 1998 werden aangelegd in de Kanaaltunnel, komen tussen nu en 2025 geleidelijk aan te vervallen. Colt zal de exploitatie hiervan op zich nemen. De forse toename in bandbreedte tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese continent, die met de installatie van het Colt IQ Network ontstaat, zal helpen om de sterke groei in dataverkeer op te vangen.

Colt IQ Network

Het Colt IQ Network is een voor 100 Gbps geoptimaliseerd wereldwijd netwerk met hoge bandbreedte en lage latency. Het verbindt meer dan 900 datacenters en ruim 29.000 gebouwen.

“De strategische locatie en betrouwbaarheid van de Kanaaltunnel maken onze infrastructuur uiterst aantrekkelijk voor hightech projecten zoals de aanleg van glasvezelverbindingen. Het doet ons dus genoegen om onze infrastructuur in de Kanaaltunnel opnieuw te benutten om onze aandeelhouders maximale waarde te bieden”, zegt CEO Yann Leriche van Getlink.

Kracht van samenwerking

“Bij Colt zijn we bijzonder blij met deze strategische overeenkomst met Getlink. Er is sprake van een groeiende vraag naar bandbreedte tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese continent. En die vraag zal de komende jaren alleen maar toenemen”, aldus CEO Keri Gilder van Colt. “Door een nieuw traject van ons IQ Network door de Kanaaltunnel te laten lopen, zorgen we ervoor dat onze klanten kunnen profiteren van betrouwbare connectiviteit met hoge bandbreedte en lage latency. Dit combineren we met optimaal flexibele routering over de hele lengte van de Kanaaltunnel. Dit netwerktraject vertegenwoordigt een reusachtig toekomstpotentieel. Dit is een enerverende tijd voor de hele telecomsector: we doen een beroep op de kracht van samenwerking om voor digitale transformatie te zorgen en de digitale toekomst in te luiden.”

Bron: Colt

Mobiele versie afsluiten