Colette Zee van IT4Kids: ‘Sport en circulaire IT hand in hand’

De ICT-sector doet veel aan liefdadigheid. Goede doelen laten zich bovendien uitstekend combineren met circulariteit. Het klinkt logisch om gebruikte hardware gewoon weg te geven, maar IT4Kids pakt het anders aan. Zo is het uitgegroeid tot een toonaangevende ICT-gerelateerde charitatieve instellingen in Nederland.

Colette Zee IT4KidsTopondernemer Jordy Kool, bekend als directeur van onder meer Infotheek en Flex IT, wilde in 2013 iets doen voor de gemeenschap. Zijn eigen jeugdervaringen leidden hem naar de sport, die hij zo toegankelijk mogelijk wil maken voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. “Dan kun je als IT-executive twee dingen doen”, zegt algemeen directeur Colette Zee van Stichting IT4Kids. “Traditioneel je hand ophouden, of nadenken hoe je ICT kunt aanwenden om geld op te halen.” Jordy koos voor het tweede.

Hardware schenken

De activiteiten van Flex IT, toen nog Infotheek, leenden zich namelijk uitstekend voor het schenken van afgeschreven hardware aan goede doelen. Het idee achter IT4Kids is simpel: afgeschreven hardware wordt ingezameld en de opbrengst gaat naar goede doelen, voornamelijk sportprojecten voor kinderen met een financiële of fysieke beperking. Daarmee zet de stichting zich in voor twee onderwerpen: sport en circulariteit. Uren van medewerkers van Flex IT zijn vrijgemaakt voor de stichting. Inmiddels is de stichting losgetrokken van Flex IT en wordt het gerund door vrijwilligers. “Naast het gala, kabbelde de stichting en met name de donaties van hardware voort. Jordy wilde het professionaliseren”, zegt Colette, die in 2019 is aangesteld als directeur.

Met haar aan boord maakt IT4Kids een efficiëntieslag, met aandacht voor het inzamelen voor de goede sportdoelen. “Met een ROI van 2,51 zijn sportactiviteiten het ook echt waard”, zegt Colette. Maar, zo vond ze wel: als je een echt goed doel wil zijn, dan moet je ook het CBF-keurmerk halen. Dat is gelukt: na een jaar hard werken, haalde IT4Kids in juni 2021 het keurmerk binnen. “Dan weet je dat iedere binnengehaalde euro ook echt goed wordt besteed.” Ook het ambassadeursbestand van topsporters wordt constant uitgebreid, zoals recent met Glory kickbokser Levi Rigters.

Uitdagingen door pandemie

De stichting heeft zeker zijn uitdagingen gehad, vooral door de pandemie. Het afgelopen jaar zag IT4Kids dat bedrijven langer wachten met doneren. Er wordt minder IT-apparatuur vervangen en levertijden zijn langer. Toch ziet Colette mooie resultaten. “We nemen het complete proces uit handen, van kleine tot grote donaties. We kijken samen met de bedrijven hoe ze kunnen voldoen aan hun MVO-doelstellingen.” In 2021 heeft IT4Kids 4.475 kinderen een duurzame sportkans gegeven, in samenwerking met negen erkende goede doelen, dankzij 17.989 gedoneerde apparaten. “Komend jaar heeft IT4Kids als doel gesteld om minimaal een miljoen euro omzet te genereren. Zo willen we minimaal 5.500 kinderen een duurzame sportkans geven”, zegt Colette. Volgens haar groeit 1 op de 8 kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van het bestaansminimum, terwijl sport hen kan helpen bij hun mindset: weerbaarheid, winnen en verliezen, respect, punctualiteit, enzovoorts.

Dit jaar wil IT4Kids ook de circulaire IT meer onder de aandacht brengen. “Hergebruik van ICT-apparatuur is noodzakelijk”, zegt Colette. “In Nederland worden jaarlijks 50 miljoen ICT-apparaten afgedankt en daar komen er jaarlijks 860.000 stuks bij. IT behoort tot de meest vervuilde sectoren en zorgt voor 3 tot 6 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat stijgt in 2040 naar 14 procent, als deze trend zich doorzet. Door circulaire IT en hergebruik van hardware, kan de uitstoot met 50 procent worden verminderd”, legt ze uit. “Om een voorbeeld te geven: door een laptop te hergebruiken, win je een CO2-reductie van 49 procent ten opzichte van het kopen van een nieuwe. Wij gaan dit jaar voor meer samenwerkingen met bedrijven, zodat meer bedrijven gaan doneren.”

Grote rol voor partners

Partners spelen daarin ook een grote rol, niet in de laatste plaats het voormalige moederbedrijf Flex IT. Colette: “We zijn niet afhankelijk van Flex IT of andere commerciële instellingen. Primair kijken we als stichting hoe we de waarde van de inzameling kunnen maximaliseren voor goede doelen. Bij een aanvraag kijken we waar deze het beste bij past. Heel grote aanvragen tenderen we en dat is best een uitdaging. Je weet niet precies wat je krijgt tot je het in handen hebt. Er kunnen ook defecte apparaten tussen zitten of de harde schijven zijn eruit gehaald.”

Dat laatste gebeurt regelmatig, ondanks dat IT4Kids werkt met erkende verwerkers met gecertificeerde wipingdiensten. “Die angst rond data bestaat nog steeds. Zorginstellingen en corporates doen het netjes met Blancco en Certus. Maar apparaten zonder opslagmedia zijn aanzienlijk minder waard. In sommige gevallen wel tweederde minder.”

Het idee dat gebruikte ICT waarde vertegenwoordigt, dringt steeds meer door in de markt. Dus concurreert IT4Kids eigenlijk met commerciële partijen. Colette: “Maar we zien dat bedrijven een deel van een partij krijgen en daar zijn we al heel erg blij mee.”

Ook een bijdrage leveren aan een goed doel zoals IT4Kids? Mail Colette naar colette.zee@it4kids.com of bel haar op 085 482 10 02.

 

(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPro Magazine nummer 1)

Mobiele versie afsluiten