ClusterLion van ProLion voor SAP clusters die always-on moeten zijn

ClusterLion van ProLion is voor SAP-gebruikers voor wie always-on een vereiste is. Head of High Availability Solutions Manuel Sanz legt uit hoe de oplossing werkt.

Always-on voor SAP

Manuel Sanz ProlionIn de vorige editie van ITchannelPRO spraken we met ProLion over de oplossing voor NetApp-omgevingen. Always-on voor SAP lijkt dan iets anders. “Toch is er een verband”, zegt Manuel. “Meerdere klanten gebruiken beide. We hebben afgelopen twee jaar geïnvesteerd in het adresseren van specifieke vragen over SAP.”

SAP-gebruikers associeert men vaak met grote bedrijven maar dit is slechts een deel van de doelgroep. Processen zijn volgens Manuel belangrijker dan omvang. SAP-gebruikers kunnen zich geen IT-downtime permitteren omdat andere processen dan worden verstoord. SAP is vaak de ruggengraat van organisaties die 24/7 werken en afhankelijk zijn van always-on beschikbaarheid. Om business continuïteit te mogelijk te maken, staat er vaak een replicatie van systemen en datasets in een tweede datacenter, mocht het mis gaan. Maar deze clustersystemen zijn duur en complex.

Split-Brain scenario

Het mogelijk probleem is het Split-Brain scenario waarin kant A en kant B onafhankelijk van elkaar moeten werken bij verlies van de controleverbinding. Om dit te voorkomen is een controlesysteem op een derde locatie nodig (voting device). “Met input van klanten en onze kennis hebben een totaal andere oplossing ontwikkeld wonder dedicated hardware”, zegt Manuel. “Verder was er grote behoefte aan specifieke acties voor beheerders, zoals een handmatige take-over bij onderhoud.”

Voor ClusterLion volstaat het de software te installeren op een VM op elk van de datacenters. Op de SAP-host hoeft dus niets te worden geïnstalleerd en de derde locatie komt te vervallen. De eenvoudige te bedienen software monitort de twee SAP-instanties. “Door die configuratie bewerkstelligt ClusterLion een naadloze switch-over waarbij we de consistentie van data kunnen garanderen. Licenties voor ClusterLion van Prolion zijn leverbaar via de marktplaats in Azure. In oktober is dat ook bij AWS het geval. Voor elke gebruiker is 365/24/7 support.

Voorbereid op SAP HANA

Laagdrempelig, geen investeringen in hardware en volledig voorbereid op de cloudbased HANA zijn sterke punten die resellers, providers en eindklanten zullen aanspreken. Het ProLion organiseert demo’s in de Benelux over het gemak en de voordelen.

 

(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 3)

Mobiele versie afsluiten