Cloud uitgaven controleren vanwege kosten en security

cloudIn een recent artikel voor CIO’s staat als reden op de cloud uitgaven te letten het voorkomen van te hoge kosten. Het noemt niet de link tussen te hoge cloud kosten en security issues. Dat de twee nu meer ter sprake komen heeft alles te maken met de impact van het corona virus.

Het is inmiddels breed bekend. Bedrijven en overheden hebben heel veel gedaan in korte tijd om het thuiswerken mogelijk te maken. Daarbij is niet altijd even goed op de kosten gelet, want snelheid had een hoge prioriteit. Resellers en leveranciers van hardware en software hebben daar mogelijk van geprofiteerd, ook al was dat niet gepland.

Balans in de uitgaven

Wat nu moet gebeuren is het in balans krijgen van de uitgaven die horen bij het thuiswerken. Zeker op de Amerikaanse markt, maar ook hier in Europa lopen de eerste bijzondere aanbiedingen voor thuiswerken af, of ze zijn dat al. Software applicaties moeten tegen de reguliere prijzen worden afgenomen. Omdat een groot deel van de applicaties SaaS based zijn is het voor de werkgever ook makkelijk naar de aantallen en soorten licenties te kijken. Bij hardware en serversoftware zal dat anders zijn, maar ook daar zijn cloud-deals mogelijk.

Het artikel waar dit staat noemt drie redenen waarom dat moet gebeuren. De eerste is dat de ondernemer altijd op de kosten moet letten. Als tweede geldt de constatering dat cloud diensten, of het om SaaS gaat of om capaciteit, te makkelijk te ruim worden afgenomen. Daardoor zijn de maandelijkse uitgaven hoger dan strikt noodzakelijk is. Maar het tegenovergestelde is ook waar. Een te krap bemeten cloud dienst kan ook leiden tot hogere kosten.

Overbodige uitgaven

Er wordt gewezen naar twee onderzoeken die de overbodige uitgaven voor cloud in kaart hebben gebracht. Flexera stelt dat 23 procent van de bedrijven te veel aan cloud uitgeven en dat 30 procent van de uitgaven niet gebruikte licenties of capaciteit betreft. In 2019 is volgens weer een ander onderzoek meer dan $14 miljard uitgegeven.

Security risico’s

Dat de economische onzekerheid door het Corona virus een extra reden is voor bedrijven beter naar de cloud uitgaven te kijken wordt door alle bureaus voor waarschijnlijk gehouden. Sommigen noemen nog een reden dat te doen. Bedrijven slanken noodgedwongen af of stoten taken af. Als de licenties en andere diensten die krimp niet precies volgen ontstaat een verhoogd security risico . Ex werknemers die nog toegang hebben tot systemen of computer power die nog actief is maar niet wordt gebruikt of beheerd behoren tot de scenario’s die vermeden moeten worden.

Analisten rapportages die op dat laatste punt wijzen zijn er al lang. Zij zien een rol voor de IT beheerders en leveranciers weggelegd. Zij moeten altijd alert zijn op onbenutte of overbodige virtuele IT en cloud gebruik. Nieuw is nu dat in korte tijd veel extra cloud diensten zijn afgenomen en dat deels via andere kanalen dan voorheen. Daarvan kan de consequentie zijn minder zicht op de security maar ook de kosten.

Mobiele versie afsluiten