Cloud groeit – serververkoop daalt

2020 het jaar dat cloud groter is dan hardware?

pixabay-server-4393370_640Twee recente artikelen over HY2-2020 server shipments en de omzet voor cloud in 2019 lijken te bevestigen dat cloud groeit en de gewone serververkoop daalt. 2020 zou zelfs het eerste jaar worden waar de omzet van cloud hoger is dan die van de top 5 hardware vendoren.

CAPEX onder druk door Covid-19

Op 18 augustus kwam Trendforce met een analyse over de servermarkt. Het aantal shipments voor het lopende kwartaal zou iets onder dat van de vorige drie maanden liggen. Op zich is dat niet schokkend. Als de cijfers van een jaar terug erbij worden gehaald is de daalt de serververkoop echter bijna 5 procent.

Die krimp is verder onder de loep genomen. Er is ook een verklaring voor gevonden. Bedrijven zijn na twee kwartalen met Covid-19 maatregelen uiterst voorzichtig geworden. Aankopen worden uitgesteld of veranderd. In het laatste geval worden er alternatieven gezocht voor het CAPEX model. OPEX is dan een keuze, maar het afstoten van hardware en dan de cloud inzetten is dat ook.

De verschuiving van eigen hardware naar meer schaalbare oplossingen zien de analisten van Trendforce terug in de shipments van ODM. Hier zitten de grote cloud leveranciers. Zij zouden minder terugval signaleren dan de fabrieken die voor de bekende merken produceren. Wat dat betreft voorspelt de quote “[the] Major server OEMs, including Dell, HPE, Huawei, and Inspur, are expected to each show a near-double digit QoQ decrease in server shipment” weinig goeds.

Kijk van IDC

IDC kijkt eveneens naar de servermarkt, maar uiteraard ook naar de cloud. Voor die laatste heeft het berekend de omzet voor IaaS, PaaS en SaaS het afgelopen jaar $233,4 miljard was. Dat bedrag is mogelijk door een jaarlijkse groei van 26 procent. IaaS groeide zelfs met meer dan 38 procent.

De enorme omzet bij cloud betekent dat elders minder omzet behaald is. Volgens dit artikel zijn het leveranciers als Cisco, Dell, HPE, IBM en Lenovo die omzet hebben zien wegvloeien. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat een deel van de cloud omzet weer bij ze terugkomt. Maar dat is dan voor andere producten en diensten dan de servers en hardware die in reguliere serverruimtes en datacenters staan. HPE Greenlake is daar een bekend voorbeeld van.

Omslagpunt

Deze twee artikelen vullen elkaar aan. Het omslagpunt dat IDC in 2019 signaleerde wordt in 2020 niet teruggedraaid. Covid-19 zorgt er eerder voor dat die ontwikkeling versnelt. Bedrijven zien meer dan ooit de meerwaarde van cloud in, de vraag naar eigen hardware en daarmee de serververkoop daalt.

Mobiele versie afsluiten